Политика

Радев и Борисов: Застоят в отношенията между България и Русия е преодолян, отпушиха „Турски поток“ през страната ни

Радев и Борисов: Застоят в отношенията между България и Русия е преодолян, отпушиха „Турски поток“ през страната ни

768x432

 

Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това съобщи пресцентъра на Президентството.

 

 

Държавният глава прие министъра на „Дондуков“ 2, след като вчера се състоя 17-ото заседание на междуправителствената комисия. Президентът Радев и министър Мантуров изразиха очакване успешните резултати от заседанието да имат положително влияние върху двустранните икономически отношения. На срещата беше обсъдено сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, търговията, туризма.

Българският държавен глава посочи, че през последните две години срещите на високо политическо ниво са ясен сигнал, че застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването днес на договора за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

 

Президентът изтъкна важността енергийните проекти да се реализират на прагматична и взаимноизгодна основа. Румен Радев приветства изпълнението на дейностите по удължаване на срока на експлоатация на 5-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ и изрази надежда за успешното приключване на мерките по 6-ти блок на централата в указания времеви график.

 

 

По време на срещата беше обсъдено и двустранното военнотехническо сътрудничество и свързаните с него лицензионни въпроси. Президентът Радев изрази очакването на България въпросът да бъде разрешен чрез рационален подход, изгоден и за двете държави, като не се обвързва с други теми от двустранното партньорство.

 

По – рано днес Денис Мантуров се срещна с Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, като заедно подписаха договора между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“.

 

„Докато някои обясняват и питат какви са ни отношенията със съседите – Русия и Саудитска Арабия днес беше подписан договор за изпълнението на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница – Балкански поток“.

 

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах присъстваха на подписването на договора между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“.

 

 

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

 

 

 

Проведени бяха много срещи с руските партньори, с колегите със Саудитска Арабия, с министъра на Русия, но над 1 млрд. евро е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваха, но цялата процедура беше много честна и прозрачна, подчерта премиерът Борисов.

 

 

 

По думите му страната ни ще спечели от това, че оставаме в газовата игра, както и от транзитни такси. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ, поясни Борисов.

 

 

Той благодари на всички, които помогнаха много това да се случи. „Следят ни онлайн и затова използвам случая да ги поздравя за това, което се разбрахме в Рияд, една година по-късно е факт“, заяви министър-председателят.

 

 

Борисов напомни за „неговите политически честни опоненти“, заради които е спрян проектът „Южен поток“ поради корупция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено, увери премиерът Борисов.

 

 

В коментар за отношенията между България и Русия Борисов заяви, че те са прагматични, точни и се основават на взаимна изгода. Нито за момент не е стояло на вниманието да си разваляме отношенията с Русия, няма такова нещо и от обратната страна, обяви Борисов.

 

 

Нито имало и коментар по темата за шпионския скандал. „Както казаха преди малко – аз имам един началник… Нито познавам Решетников, нито Малофеев„, изтъкна премиерът.“Няма за какво да си влошаваме отношенията, защото няма за какво„, подчерта Борисов.

 

Нюз БГ

loading...
0
Политика

More in Политика

цветановград начало (1)

Посрещнаха Борисов в Търново с плакати „Добре дошъл в Цветановград“

октомври 12, 2019
xs

Борисов в Ямбол: Който иска да живее по-луксозно от другите, няма място при нас в ГЕРБ

октомври 12, 2019
news__6ad779f77f4f920ee8515a6db5a73203

Борисов: Ако Ердоган пусне бежанците, и армията и полицията да са там – ще съборят оградата и ще минат

октомври 11, 2019
йорданка-фандъкова-пари

Фандъкова: Няма да напускам политиката скоро, за мен е важно, че хората ми дават задачи

октомври 11, 2019
Screenshot-2019-10-11-at-11.40.47-410x260

Сега ние ги търсим, ние ги хващаме и ние ги пускаме!

октомври 11, 2019
gffhfh-1280x720

Борисов пак с джипката: Само в България пътуването е безплатно и това ми е най-големият грях (На живо)

октомври 11, 2019