Европа

Скандал в Брюксел и в Берлин: Евродепутати се опитват да блокират договора на „Фолксваген“ с Турция

Скандал в Брюксел и в Берлин: Евродепутати се опитват да блокират договора на „Фолксваген“ с Турция

 

фолксваген

 

 

Преговорите на шефовете на „Фолксваген“ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган водят до нарастваща вълна от недоволство в Европейския парламент в Брюксел, където все повече депутати издигат глас „против“ а от това се заформя сериозен скандал.

 

Говорителят на европейските зелени започна бърза офанзива срещу германския концерн, разпращайки до медиите свое питане до Европейската комисия относно сделката.

 

Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската държава и щедрата субсидия от 400 милиона евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция трябва да се придържа в замяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар.

 

Турция обаче все още отказва да пригоди собственото си законодателство към тези ангажименти и смята, че може да даде държавната субсидия законно. Това нарушение, комбинирано с трагичното положение на върховенството на закона, на медийните и демократичните свободи, правят решението на „Фолксваген“ изключително тревожно.

 

Бютикофер призовава Европейската комисия да действа по казуса решително и да престане с политическото лицемерие. Ясно е, че „Фолксваген“ се опитва да спечели от нарушаване на правилата за държавна помощ и да ощети страни-членки в Евросъюза. Становището е, че компанията е заплашена от нова глоба в размер на помощта – между 400 млн. и 1 млрд. евро.

 

Шефът на Зелените хвърля истинска бомба в края на посланието си като атакува лично бившия канцлер Герхард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го „слуга на диктатори и лобист на Кремъл“.Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от зелените, либералите и ЕНП, включително българите Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

 

Новината намира място и в авторитетния Berliner Morgenpost, според който намерението на „Фолксваген“ да строи в Турция, се посреща с широка политическа опозиция в Брюксел.

 

Депутати на ЕНП, зелените и либералите са заявили пред репортерите на Morgenpost, че Турция не спазва ангажиментите си по митническия съюз и така нарушава равнопоставеността в конкуренцията с другите европейски държави.

 

Berliner Morgenpost изнася новината, че евродепутатката от зелените Виола фон Крамон-Таубадел е де факто от Долна Саксония, където е разположена централата на автомобилния гигант и чийто премиер има златна акция в надзорния съвет и тя е апелирала именно към надзора да спре сделката.

 

Според Таубадел разполагането на завода в Турция ще заздрави авторитарния режим на Ердоган и ще изпрати „деструктивен сигнал“ към България:Фолксваген изглежда не са научили нищо от последните скандали – всеки, който смята, че може да разчита на обещанията на президента Ердоган с оглед на крехката и критична политическа ситуация в Турция вероятно ще трябва да плати скъп финансов риск за подобна инвестиция“, казва евродепутатката.

 

Освен това решението за местонахождението на новия завод е взето като са нарушени правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията.

Според публикация на „Ханделсблат“ „Фолксваген“ в момента финализира преговорите с Турция. Очаква се решението да бъде оповестено тази или следващата седмица.

Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 превозни средства. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители.

 

Предварително заложена точка с решение новият завод на „Фолксваген“ да бъде разположен в Турция е била отложена за обсъждане от Надзорния съвет на концерна на последното му заседание в петък.

 

Въпреки мощния натиск на акционери от Катар и някои високопоставени членове на Управителния съвет, топ босовете от надзора са поискали още анализи по въпроса и допълнителна информация. Това е петият път, в който Надзорният съвет отлага решението, въпреки че натискът е започнал още през пролетта на тази година.

 

Многократното отлагане на решението в полза на Турция показва ясно, че Надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни.

 

Междувременно 450 000 собственици на автомобили „Фолксваген” съдят компанията в най-големия подобен процес в Германия.

Те искат компенсация за това, че са им били продадени коли с манипулирани данни за вредните емисии.

 

Очаква се делото да продължи години. „Дизелгейт”  вече струва на автомобилния концерн 30 милиарда евро.

В тази сума влиза изкупуването на половин милион коли в САЩ и 127 милиона долара компенсация на собственици на коли в Австралия.

Скандалът избухна през 2015-та, когато стана ясно, че фирмата е използвала софтуер, за да манипулирала данните за вредните емисии на дизеловите си автомобили.

 

Както вече писахме, новият завод ще бъде построен в Маниса, близо до Измир. В него ще бъдат произвеждани моделите VW Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа.

Строителството ще започне в края на 2020 г., а производството на автомобили – през 2022 г

 

Епицентър

loading...
0
Европа

More in Европа

италияbig_1ee6

Италия намалява драстично броя на депутатите си, ще пести по 100 милиона евро годишно

октомври 9, 2019
svedski_800

В парламента на Швеция: Депутатите без пожизнени пенсии и гратис шведски маси, Риксдагенът само с 3 коли „Волво S80”.

октомври 9, 2019
мигриbig_14bb

Германия предупреди за опасност от нова вълна мигранти в Европа

октомври 6, 2019
1476542910

Дания не даде разрешително за „Северен поток – 2“, алтернативният маршрут ще удължи с месеци пуска на тръбата

октомври 5, 2019
ЕПsafe_image (1)

ЕП обяви Русия за виновник за Втората световна: Джамбазки, заедно с Ал Йо, Радан и ДПС гласуваха “За”

октомври 2, 2019
phpqvblgs_800x_

Шведски психиатър: Култът към Грета Тунберг е пълна лудост! Тя е нещо като рок звезда в Швеция

септември 29, 2019