Русия

Съветът на Федерацията на Русия с остра реакция за арестите у нас: България, ти се опозори!

Съветът на Федерацията на Русия с остра реакция за арестите у нас: България, ти се опозори!

 

кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

 

 

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предава ТАСС.

 

 

 
„От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.

 

 

 
Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.

 

 

 
Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience – POC бел. „Фокус“) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз, които толкова много обичат своите ценности и нашите общи права на човека“.

 

 

 

ТАСС отбелязва, че „в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж. Това съобщи в интервю пред БНТ министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов.

 

 

 

В дома на задържания е проведен обиск, в хода на който са иззети компютър и документи. В заповедта за обиска е отбелязано, че той се провежда във връзка с възбудено на 3 юли дело по член 105 от Наказателния кодекс, т.е. за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“.

 

 

Източник Агенция Фокус

loading...
0
Русия

More in Русия

orig-1555585944b2784a8fbaa2bf7233ec3779a5f9e181

Русия обича България: Мария Захарова и Наталия Поклонская защитиха българския народ от безумията на МВнР!

септември 7, 2019
big_12200

Извънредна новина за пилота, който приземи самолет с 226 пътници в царевична нива

септември 3, 2019
putin_erdo_su_57

Путин пoкaзa нa Eрдoгaн изтрeбитeл Cу-57

август 27, 2019
bivsh-agent-na-kgb-putin-samo-organizira-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-26-12-2015-03-08-29

„Независимая газета“: Русия може да разположи ракети „Калибър“ във Венецуела и в Куба

август 25, 2019
In this photo taken on Monday, May 9, 2016, Russian Defense Minister Sergei Shoigu, left, salutes to Russian President Vladimir Putin, back to a camera, prior the Victory Day Parade on the Red Square, which commemorates the 1945 defeat of Nazi Germany in Moscow, Russia. Shoigu says the airstrikes were suspended starting from 10 a.m. on Tuesday, Oct. 18 and the suspension is intended to prepare for the opening of humanitarian corridors for the rebels to leave the besieged city of Aleppo. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег в отговор на новите предизвикателства на САЩ

август 21, 2019
указbig_140a

С указ на Путин: Наградиха посмъртно с Орден за храброст 11-годишно момченце, пожертвало живота си, за да спаси деца от пожар

август 13, 2019