ОБЩЕСТВО

ЧСИ продават училища в България заради дългове

ЧСИ продават училища в България заради дългове

,,
Частни съдебни изпълнители обявяват на търг сгради на закрити учебни заведения. Щом и училищата паднаха в ръцете на ЧСИ, работата не отива на добре. Статистиката показва, че за последните 17 години са закрити над 1000 школа. Естествено, че са в по-малките населени места, предимно села, и съвсем естествено е, че е заради липсата или намаляващия брой деца. Причините също са ясни – демографска, икономическа и други кризи. Хората от селата масово се изнесоха към градовете и селата обезлюдяха, пише Монитор.
Общините закриха училищата и с това ангажиментът им към сградата приключиха. Пустите сгради започнаха да се рушат и разпадат, не липсват и крадци. Дворовете пък буренясаха, та дори и децата ги хвана страх да играят на воля. Сега, видите ли, заради дългове на общините, частните съдебни изпълнители посегнаха и на бившите училища. Само дето не ми стана ясно дали общинарите сами са предложили като обезщетение за дълговете си училищата, или пък ЧСИ сами са си харесали порутените сгради.
Второто нещо не ми се връзва. Щото си мисля, че един ЧСИ би си избрал къде-къде по-атрактивни неща за търг, отколкото стара и изтърбушена сграда. Може би общинарите се надяват или държавата да се засрами и да изкупи сградата, или крупен инвеститор да налее едни пари я в хотел, я в производствено хале, или пък някой родолюбец да защити българщината и да прежали едни пари. Само че има един закон: сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им.
Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия. Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Училищата са общинска или държавна собственост. Закрити учебни заведения има не само в селата, но и в големите градове – и основни, и средни училища. Някои общини ги предоставят безвъзмездно на читалища, самодейни певчески и танцови състави, пенсионерски клубове.
Заради липса на финансови възможности, тези групи не са в състояние да поддържат сградата. Но тя не е пуста, в нея има живот. Оцелява някак си. Има и общини с печеливш ход – отдават под наем закритото училище и по този начин не го затриват. Но, ако една просветна сграда попадне в ръцете на частен съдебен изпълнител да я продава на търг, това вече е предателство. Към онези, които в продължение на години са чували училищния звънец.
Монитор

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Румен-Радев-Президент-4-1280x860

Готвят масови протести за оставка на кабинета и в подкрепа на Радев в цялата страна

февруари 5, 2020
896-504-rumen-radev-bojko-borisov

Във фейсбук страницата на ГЕРБ – София: 80% от анкетираните гласуват за Румен Радев! СНИМКА

февруари 5, 2020
1f017a99862f5b263830af19f23684ad

Вижте красивата щерка на съдия Миталов. Гергана се пробва за младши прокурор през 2015 г., но я отрязват

февруари 5, 2020
3b57be3481564d5e8d60429ed0d2a649

Такъв срам, такова дъно! ВИДЕО

февруари 5, 2020
83911370_771924086631361_2577367882434347008_n

Партия МИР се самоуби! Коалира се с АБВ и Румен Петков!!!

февруари 5, 2020
миланов

Първи коментар на съдията Андон Миталов, получил забрана за пътуване в САЩ! ВИДЕО

февруари 5, 2020