Политика

Борисов: В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор – 10 000 лв. Хакерите са айдук

Борисов: В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор – 10 000 лв. Хакерите са айдук

 

айдукbig_22

 

„Има процеси, които не можем да го предотвратим. Както всичко в живота – много трудно нещо се гради, но много лесно се унищожава“, заяви премиерът Бойко Борисов на форума за „Взаимодействие между публичната и частна сигурност за противодействие на киберзаплахи“.

 

 

„Поздравявам всички по повод Деня на София и днешния голям християнски празник“, започна министър-председателят, пише Блиц.

 

 

„Поздравявам и организаторите на форума. Както всичко в живота по-лесно се троши, отколкото изгражда. Поздравявам младите хора, които са тръгнали в другата посока. Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите“, разкри Борисов.

 

 

 

„Има много талантливи младежи, които ако впрегнат имената си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв.

 

 

Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора“, допълни премиерът.

 

 

Той напомни, че не е мода да мразим хакерите.

 

 

„В държавната администрация има таван на заплатите. Разликатав заплатите е в пъти, пъти, между частния сектор и БОП-а. Кой млад човек би се ангажирал да дойде на работа в БОП-а? Но когато претърпим хакерска атака, всички казваме държавните институции са уязвими. Това се отразява на гражданите. Но и други институции стават жертва“, каза Борисов.

 

 

„Една нетърпимост трябва да има към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра сега какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката“, заяви премиерът.

 

 

„Така че в днешната ситуация трябва да работим съвместно – бизнес и държава. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че не достатъчно пари се влагат в този сектор. Повтарям – таванът на заплатите е причина“, каза той.

 
„Сега с финансовия министър обмисляме възможността да плащаме по – високи заплати. Например, в МВР всички са с IPAD- и, не ползват хартия. Беше ми странно в началото, но се научиха“, разказа премиерът.

 

 

 

„Винаги хакерите ще се развиват с една стъпка напред. Развиват се, както крадците на коли. Те са много обучени, с много голяма компютърна грамотност, но иначе пак си е айдук“, заяви още Бойко Борисов.

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024