Политика

Борисов прие поканата на Радев – ще мислят условия към Скопие за членството в Евросъюза!

Борисов прие поканата на Радев – ще мислят условия към Скопие за членството в Евросъюза!

big_1c6c

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов е приел поканата на президента Румен Радев за консултативна среща в понеделник сутринта. Темата, обявена от държавния глава, е “Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС”.

 

 

Форматът наподобява на свиквания от президента КСНС, но са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и изпълнението на договора за приятелство. На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То се взема само с абсолютно мнозинство, т.е. не е възможно дори ако и една членка възрази.

 

 

 

А непосредствено преди съвета – на 14 и 15 октомври, е поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.

 

 

 

Предишното заседание в София преди две седмици не оправда очакванията да започне изчистване на големия препъникамък – въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци по повод на забуксувалата работа на комисията.

 

 

Логиката им е да отричат всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на “Дондуков” 2 утре. Вицепремиерът Екатерина Захариева и шефовете на комисиите на НС по външна политика и по европейските въпроси са другите участници в консултативната среща.

 

Вицепремиерът Каракачанов пък направо призова за блокиране членството на Северна Македония.

 

 

ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие, категоричен е заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов, пише dir.bg.

 

 

Реакцията му идва в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за тамошна медия, в което той си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество. Така разкрива замисъла на Скопие всъщност да саботира процеса, смята Каракачанов, цитиран в съобщение на ВМРО.

 

 

 

„Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“, категоричен е Красимир Каракачанов.

 

 

24 часа, Дир БГ,  Петел

Цялата публикация тук

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024