Политика

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за ЕС, членството й не можело да е за наша сметка

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за ЕС, членството й не можело да е за наша сметка

македонsresscht_radev_bgnes

 

 

Не можем безусловно да подкрепим Македония. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след срещата при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония и очакваната покана към нея от Европейския съюз за започване на преговори за членство.

 

 

Времето на тупането на топката е приключено, каза той. Според Каракачанов македонците се подигравали с нас.

 

 

Страната ни ще постави условия на Северна Македония, стана ясно от думите на лидера на ВМРО. Той потвърди, че желанието ни е Македония и Албания да вървят заедно при преговорите за прием в ЕС.

 

 

Трябва да изработим обща позиция, която да защитава българския интерес. За това призова президентът Румен Радев след консултациите на „Дондуков“ 2.

 

 

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и в ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното развитие, устойчивото развитие и просперитета на Източна Европа. Нека не забравяме, че България първа призна сувернитета на Северна Македония. Ние първи подписахме договора за добросъседство със страната. Това заяви президента Румен Радев след извънредна среща в президентството заради Северна Македония.

Президентът благодари на всички, взели участие в срещата.

 

 

 

 
„Поведението на нашата съседка пораждат несигурност и недоверие. Участниците в днешната среща постигнахме принципна позиция, че трябва да се изработят изисквания и критерии, които да защитят националните ни интереси. Те трябва да залегнат в изискванията за преговорния процес за присъединяването на Северна Македония в ЕС. Трябва да има конкретни и ясни цели, които да бъдат поставяни на всеки етап от преговорите. Трябва да се обърне особено внимание в текстовете в учебниците, надписите на паметните плочи и позициите на националните медии в страната. Трябва да бъдат поставяни не за сметка на българската история. Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС.

 

 

 

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители.

 

 

Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

 

 

 

 
Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета. „Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той.

 

 

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония.

 

 

 

„Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев.

 

 

 

 

Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония.

 

Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

 

Премиерът Бойко Борисов благодари за срещата на президента Румен Радев. До вчера говорихме, че сме един народ, нека приемем, че сме братски народи, подчерта министър-председателят. Борисов призова да спре продължаващата братоубийствена война на пропагандата в Северна Македония. Борисов не иска именно ние да спираме югозападната ни съседка за членство в ЕС. Ако това стане, би било записано в историята.

 

 

Иначе България иска Македония и Албания заедно да влязат с общността. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС, изтъкна министър-председателят. Той настоява за спешни срещи между България и Северна Македония.

 

 

 

Нека да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето, посъветва Бойко Борисов.

 

 

Влизането на Северна Македония в ЕС е важно, но това няма да стане за наша сметка, отсече премиерът. ГЕРБ и ОП били единни в позицията си. Каракачанов като воевода е по-твърд, шамарите са му в речта, ние сме по-дипломатични, поясни премиерът.

 

 

Той посъветва македонците да не пропиляват шанса си за членство в общността.

Борисов захапа и опозицията, тъй като не били изпратили своите лидери на срещата, въпреки важността на темата. Представител на БСП на срещата при президента бе Кристиян Вигенин, зам-.председател на НС и бивш външен министър. Той обясни, че заради спешния порядък на свикване на срещата лидерът на левите Корнелия Нинова не могла да присъства, тъй като имала предварително поети ангажименти.

 

 

Според Вигенин срещата е била важна, тъй като е недопустимо по такива теми да има разнобой в правителството. Според него Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева са на противоположни позиции. В ситуация сме, че категорично трябва да заявим своите позиции, смята червеният депутат. Страната ни е за членство на Македония в ЕС, но не и безусловно.

 

 

Вигенин очаква позиция на кабинета. И социалистите щели да дадат своята позиция по темата. БСП има конструктивна позиция, смята той.

 

 

 

Преговорите с Македония не означават членство в ЕС, а самото присъединяването било дълъг процес. Левите очакват добросъседски отношения от страна на югозападната ни съседка.

 

Нюз БГ, Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024