Политика

ГЕРБ въвежда данък „безпомощен инвалид“, вземат по 99 лева месечно от всеки асистент на хората с увреждания

ГЕРБ въвежда данък „безпомощен инвалид“, вземат по 99 лева месечно от всеки асистент на хората с увреждания

 

правителство712-178104-1_wide

 

 

 

Данък „безпомощен инвалид” налага на най-окаяните си граждани правителството. Много народ си направи пиар покрай проблемите на инвалидите, обаче положението на най-бедните и най-онеправданите 600 000 български граждани, които имат право на асистент, става ужасяващо след 3 месеца. 

 

 

От Нова година всеки инвалид първа група – с 95 и повече процента увреждания, който досега ползваше асистент по европейска програма, за която властта не е дала нищо, ще трябва да плаща на същата тази хазна по 99 лв. месечно. Става въпрос за стотици хиляди българи, някои от които осигурявали се по 43 г. Все още има време безумното отношение на властта да бъде променено и дано! Защо?

 

 
Тази година властта не плати през най-тежкия месец януари добавката за придружител на инвалидите, а от следващия месец я включи в нов вид помощ от 104 лв. (вместо 198 лв., които медийно анонсира, но неправомерно намали наполовина на огромната част от инвалидите).

 

 

Сега ще си ги прибере с новия „данък безпомощен инвалид” даденото. И то с лихвите – тази година увеличението беше със 70 лв., догодина намалението ще бъде с 99 лв. За хора като шефа на радиото с 8200 лв. заплата, сигурно са „жълти стотинки”, за инвалидите са лекарства и хляб.

 

 

Буквално!
Разбира се, мнозина хора с увреждания, въпреки че се нуждаят от помощник ежедневно, ежечасно и ежеминутно, ще се откажат, което пък ще намали рязко броя на асистентите. Изборът им ще бъде, пак буквално: парите или животът.

 

 
Кои пък са асистентите? Най-често това са или най-близки роднини на инвалидите, или също така бедни българи – кой иначе ще се хване за подобни тежки грижи срещу минимална или половин минимална работна заплата, която получават за труда си помощниците на увредените ни съграждани.

 

 
Ако държавата си правеше сметката, сигурно щеше да се убеди, че всъщност спестяването на парите от тези помощи, заради намаленото количество данъци от възнагражденията на асистентите им всъщност ще доведе до загуби за хазната. Сметката е проста: от ЧНГ минималната работна заплата става 610 лв., като данъците и осигуровките върху тази сума, които биха плащали огромния брой асистенти, са значително повече от 99 лв. на калпак. Просто е! Но явно е сложно за тази администрация.

 

 
Отделен е въпросът, че не се скъпим да платим 4-5 г. предсрочно милиарди за самолети, които на всичкото отгоре няма да бъдат нормално оборудвани, дори не и застраховани, а ни се свидят парите за изнемогващите инвалиди и асистенти. Пари, които веднага биха влезли в потреблението. Понеже става дума все за хора бедни, които живеят съвсем буквално предимно на хляб и киселно мляко с малко сиренце за разкош.

 

 

 
А от лятото насам икономиката ни вече се забавя с 3%. Не расте, както съобщиха лидерите на основните бизнесорганизации.

 
Приемствеността иначе е явна. При Борисов 1 едно от първите пера, където видя възможност за икономии тогавашният министър Дянков бяха именно помощите за инвалиди. Това беше, след като премести незнайно къде 1,4 млрд.лв. от ЧАСТНИТЕ ни здравни осигуровки. Днес нещата продължават в същия дух при неговия тогавашен заместник и последващ наследник Горанов.

 

Източник: 19 минути

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024