Европа

Германският президент поиска прошка от Полша за Втората световна война

Германският президент поиска прошка от Полша за Втората световна война

Дуда и Щайнмайер Снимка: АФП

 

 

Германският президент Франк-Валтер Щанмайер поиска от Полша прошка за най-кървавия конфликт в световната история по време на церемония по повод 80-тата годишнина от избухването на Втората световна война в полския град Велюн, съобщи АФП. „Скланям главата си пред жертвите на атаката срещу Велюн. Скланям главата си пред полските жертви на германския тиранин. Моля за прошка!“, заяви Щанмайер на немски и полски. Полският президент Анджей Дуда благодари на германския си колега за присъствието му на церемонията и за проявеното от него отношение.

 

 

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

 

 

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час, когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч., нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

 

 

 

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

 

 

 

„Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?“, попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

 

 

„Само историческата истина може да изцери раните“, добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

 

 
„Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде Франс прес.

 

 

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 млн. полски евреи.

 

 
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери, сред които и българският президент Румен Радев ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.

(БТА)

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024