Политика

Зад решетките е Николай Малинов, водач на русофилите у нас! Освободиха Юрий Борисов без да му повдигат обвинение

Зад решетките е Николай Малинов, водач на русофилите у нас! Освободиха Юрий Борисов без да му повдигат обвинение

 

1568050328

 

 

Николай Малинов, бивш депутат от БСП и настоящ председател на сдружение „Русофили“ в България, е в ареста на Националното следствие, съобщи Епицентър.

 

 
Арестът на Малинов е въз основа на определение на Специализирания наказателен съд и е във връзка с дело, стартирано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс с обвинение за шпионаж.

 

Тази сутрин по същото дело бе задържан и секретарят на сдружението Юрий Борисов, но след няколкочасов разпит е бил освободен.

 

И двама са разследвани за връзки c руcки кръгoвe oкoлo гeн. Лeoнид Рeшeтникoв и руcкия прaвocлaвeн oлигaрх Кoнcтaнтин Мaлoфeeв, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна. В България Малофеев е по-познат с връзките си с бившия банкер Цветан Василев.

 

Очаква се утре институциите да дадат подробности по случая – в това число и официално да потвърдят дали разследването, което се води, е за шпионаж в полза на чужда държава.

 

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е „много близка“ – и предсказа „брилянтно бъдеще“ за русофилите.

 

На парламентарните избори през 2017 г. Малинов се кандидатира от листата на „Обединените патриоти“, но не успя да спечели мандат. През 2015 г. напусна Българската социалистическа партия, обвинявайки я, че се държи като „враг на Русия“.“

 

 

Константин Малофеев стана известен в Европа и България напоследък, покрай кризата в Украйна. „Православният олигарх“, както го наричат, зае активна позиция и неговият фонд „Василий Велики“ доставяше хуманитарна помощ за Донбас, която според западни наблюдатели е била прикрита помощ за сепаратистите.

 

 

 
Руският олигарх е близък до президента Владимир Путин. А руските медии твърдят, че той е толкова близък и с обявилия се вчера за инвеститор белгиец Пиер Луврие, който придоби за 1 евро активи на Цветан Василев.

 

 

 

Нещо повече – дори се твърди, че може би Константин Малофеев е прехвърлил формално бизнеса си на Луврие, за да избяга от санкциите на ЕС и САЩ, както и че Луврие е новият шеф на Гиркин, а двамата заедно с Малофеев дирижирали събитията в Донецк.

 

 

 

Именно Константин Малофеев беше основен спонсор на тайна среща на крайнодесни партии от Европа и руски националисти във Виена, припомня Епицентър. Представител на България на сбирката е бил лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

 

На националистическия форум са присъствали председателят на австрийската Партия на свободата Хайнц- Кристиян Щрахе и племенницата на лидерката на Националния фронт във Франция – Марин льо Пен. От руска страна са били главният архитект на Евроазийския проект Александър Дугин и художникът- националист Иля Глазунов.

 

 

Целта на организаторите била да върне Европа към „основните ценности на християнската цивилизация”.

Разговорите по време на срещата обаче ще останат в тайна, тъй като такъв ангажимент са поели всички участници във форума.

 

Епицентър

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024