Политика

Заев пожела много здраве на Борисов и призова Гърция „да поеме лидерството на Балканите“!

Заев пожела много здраве на Борисов и призова Гърция „да поеме лидерството на Балканите“!

 

кириакосbig_957

 

Изявление, направено от министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев изненада всички, коментират в редакцията на електронното издание на атинския вестник Protothema, цитиран от Фактор.бг. и Фокус.

 

Гърция трябва да поеме лидерството на Балканите“, цитира думите му изданието, като допълва аргументите на Заев за предложението му: „Гърция е най-старата държава-членка на Европейския съюз и най-старата държава-членка на НАТО“ от региона.

 

Всичко това се случва днес, когато при президента Радев се сърбаха на консултативна среща политически лидери, начело с премиера, за да се изработи обща позиция по въпроса за Северна Македония. В нея участват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.

 
В интервю за IBNA Заев спомена първата си среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в кулоарите на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

 

„За мен винаги е удоволствие да се срещам с представители на приятелска страна, а Гърция е приятел на нашата страна. След подписването на Преспанското споразумение, единственото ни намерение е да изградим приятелство, да преминем към просперитет на двете страни. Обсъдихме изпълнението на договора, който е много важен и за двете страни… Ние трябва да изпълним задължения, някои от тях бяха изпълнени по-рано, отколкото беше необходимо, за да подготвим гражданите си и да покажем на гражданите на Гърция нашето искрено приятелство“.

 

 

Очевидно Заев гледа на Гърция като „лидер на Балканите“, без да отчита заслугите и компромисите, направени от нашия Бойко Борисов за придвижването на страната му напред към членството в НАТО и ЕС. С изявлението си той буквално му казва да си гледа работата и му праща много здраве.

 

 

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024