Политика

Какви заплати получават кметовете и колко е най-високото възнаграждение?

Какви заплати получават кметовете и колко е най-високото възнаграждение?

 

пъти571574

 

 

Кметовете, които се кандидатират за следващ мандат, трябва да излязат в отпуск. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на последното си заседание.

 

Интересно е обаче с колко месечно живеят представителите на местната власт, след като от началото на годината заплатите им бяха повишени драстично.

 

Заплатата на кмета в село Столетово е 800 лева и не е променяна, въпреки влезлите в сила промени от 1 януари. Според тях общинският съвет може да му гласува до 1650 лева, изчислява bTV.

 
Според Мирослав Колев, който е кметът на селото, обаче това би било неприлично:

„С младежите като коментирахме, казаха – по-добре, ако има такава заплата и аз, разбира се, бих отделил средства, бих направил спортна площадка или фитнес на открито.

 
Никога не стигат. Особено, ако имаш и кредит, който да изплащаш – изтеглен, за да си ремонтираш къщата в населено място като Столетово”.

 

 

Анализатори твърдят, че ако заплатите на кметовете са ниски, партиите няма да могат да привлекат подходящи кандидати за административна работа.

 

 
„Когато ги накарате да се откажат от своя бизнес и да влязат в политиката, това не се случва. Нормалните и квалифицирани хора, за него доходът от политиката е проблемен.

 

 
Това е един доста специфичен тип ръководител, той се занимава с широк кръг въпроси – от инфраструктура до извънредни ситуации”, коментира Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

 

 
На практика заплата над 3000 лева приравнява кметовете към възнагражденията на мениджърите в обществения сектор и на министрите.

 

 

Според най-новата наредба възнаграждението на столичния кмет може да стигне до 4600 лева, ако общинския съвет го одобри.

 

Петел

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024