Политика

Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от Червената армия!

Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от Червената армия!

 

осква1567605259

 

 

 

Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия”. Това заяви пред руската официална агенция ТАСС Михаил Мяхков, научен ръководител на Руското военно-историческо дружество (РВИО).

 

 

Думите му са по повод позицията на българското Министерство на външните работи за обявената под заглавието „Освобождението на България“ документална изложба в Руския културно-информационен център.

 

 

 

Откриването от посланик Анатолий Макаров е насрочено за 9 септември и руското посолство в София отвърна, че е удивено от подобен тон за събитие, което още не се е състояло.

 

 
В разговора с ТАСС Мяхков казва, че „управляващите елити на България се опитват да забравят историята на Великата отечествена война и да принизят ролята на Съветския съюз, който освободи страната от нацизма“.

 

 

 

 

Ученият от РВИО напомня, че „България е влизала във фашисткия блок, помагала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, издържала е на своя територия немски войски и е снабдявала нацистката армия с различни продукти и материали“.

 

 

 
„Нима България иска преразглеждане на резултатите от войната? Тогава и условията на отношението към нея също може да бъдат преразгледани. Историческата слепота никога не е помагала за нормално развитие на обществото“, продължава научният ръководител на Руското военно-историческо дружество.

 

 

 
Мяхков напомня на българското ръководство „как на българска територия посрещаха Червената армия с хляб и сол, каква огромна икономическа помощ оказа СССР във военното и следвоенното време, че българите и съветските воини се сражаваха заедно през 1944-1945 г. Да се забрави това означава да предадеш паметта на предците си.

 

 

 

 
В РВИО сме абсолютно убедени, че болшинството българи смята днес Червената армия именно за армия освободителка. (…) Състоянието на война между СССР и България продължава само няколко седмици, нито един съветски воин не е загинал от български куршум. Това действително е било проява на нашето братство и искрена дружба между народите“.

 

 

 

 
Още снощи руски медии започнаха да разпространяват новината с противоречащи на съдържанието на българската позиция заглавия като „България поиска борбата на СССР с нацизма да не се смята за освобождение на Европа“ и „В България предложиха да се преразгледа ролята на СССР в освобождението на Европа“.

 

 

 

Пред телевизионния канал RT руски сенатор заяви днес: „Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо.“

 

 

 

 

Владимир Джабаров, председател на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията, допълва, че „да се обвинява Русия за това, че е донесла, както те казват, „окупационен режим“ – това вече е неморално“. След това той напомня, че мирът в Европа е донесен именно от Съветския съюз.

 

 

 
Самата RT в един от репортажите си казва, че България е призовала Русия да не подкрепя „съмнителната историческа теза“, че войната на СССР против хитлеристка Германия била освобождение на Европа.

 

 

 

 

Всъщност съобщението на външно министерство започва с изречението „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа…“ и казва, че тезата за „освобождение“ привилегирова само някои политически среди в България и е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

 

 

 

 

RT отбелязва – но по-късно в текста си – че българското МВР не отрича приноса на СССР в разгрома на нацизма.

 

 

 

Дори авторитетни бизнес издания като РБК съобщават новината по същия начин и с обяснение, че „на 8-9 септември 1944 г. Червената армия навлиза в България и провежда там операция против националните войски и части на германската армия. След това в републиката са разпуснати парламентът, полицията, утвърден е нов състав на държавната администрация и са забранени нацистките организации“.

 

 
Позицията на българското външно министерство донякъде напомня на изявлението на британския премиер Борис Джонсън – макар и по повод избухването на Втората световна война на 1 септември 1939 г. той каза, че Полша се е оказала „между фашисткия чук и комунистическата наковалня“. Миналата седмица руското посолство нарече това „неприемливо“.

 

 

 
В пресата има и заглавия като „България беше поставена на мястото си заради изказвания за „съмнителната роля“ на СССР във Втората световна война“, повтарящи същата теза: „Изглежда, че част от европейските страни е решила да промени историята за „кафявата чума“ и нейния разгром от Червената армия.“

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024