Русия

Москва готви изненада за Вашингтон заради отказаните визи на делегацията за ООН

Москва готви изненада за Вашингтон заради отказаните визи на делегацията за ООН

лавров491

 

 

Москва готви изненадващ отговор на скандала, при който САЩ отказаха визи на 10 души от руската делегация за сесията на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк, съобщава ТАСС.

„Отговор ще има. Подготвяме мерките. Не ни лишавайте от възможността да поднесем изненада“, заяви руският дипломат №1.

Преди дни стана ясно, че десет души от руската делегация са останали без визи. Инцидентът предизвика гневни реакции в Москва.

Американското посолство в Москва не е отказало да издаде визите, а е забавило процедурата, обясни председателят на Комитета по международни въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачов. Той отхвърли твърденията на дипломатическата мисия, че руснаците не са подали навреме съответните документи.

„Това е лъжа. Откровена лъжа. Позицията на американската страна сама по себе си е чиста антируска провокация и, разбира се, провокация, насочена срещу ООН“, заяви Косачов.

Освен Косачов без американска виза останаха председателят на Комитета по международни въпроси към Държавната дума Леонид Слуцкии и седем служители на външното ведомство, включително главният секретар Сергей Бутин.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че на втория човек в американското посолство е била връчена протестна нота.

Говорителят на министерството Мария Захарова определи случилото се като „възмутителен пример за неуважение към страните членки на ООН“.

„Поредният акт на пренебрежение към правата на суверенните държави и международните организации и неспособността да се изпълняват собствените международно-правни задължения ще станат централна тема на разговора на Сергей Лавров с Майк Помпейо“, посочи още Захарова.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече създалата се ситуация „тревожна“, а действията на американската страна „неприемливи“.

 

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024