ОБЩЕСТВО

Обсъждат отделни минимални заплати спрямо сектора, в който работим

Обсъждат отделни минимални заплати спрямо сектора, в който работим

пари

 

 

Нови правила за определяне на минималната работна заплата се обсъждат активно в Съвета за тристранно сътрудничество. Това е втора стъпка след зараждането на идеята за минимално възнаграждение според това кой какво работи.

 

 

„Никой не може да каже, че в момента минималната работна заплата не е близо до реалността, защото няма обективен начин, по който това да се измери. То е въпрос на баланса на силите между синдикати и работодател, и на натиска на обществото върху правителството“, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в „България сутрин“.

 

 

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че минималната работна заплата се определя субективно – възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

 

„Пледираме да има договорен механизъм, както и идеи за договаряне на отделни минимални заплати по икономически дейности“, посочи Дечев.

 

 

Пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова обясни, че ако пристъпим към тази промяна, тя ще се състои, след като браншовите организации на синдикати и работодатели преговарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата.

 

 

„Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в крайна сметка  резултатът е реалистичен и добър“, посочи Теодор Дечев. И двамата експерти се съгласиха, че би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024