ОБЩЕСТВО

Петкова: От догодина сметката ни за ток ще играе според цената на борсата, това няма да доведе до поскъпване

Петкова: От догодина сметката ни за ток ще играе според цената на борсата, това няма да доведе до поскъпване

 

5888347

 

 

От средата на следващата година сметката за ток на битовите потребители ще се влияе ежедневно от колебанията на цените на електроенергията на борсата.

 

 

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова, реализацията на идеята ще започне от 1 юли 2020 г., от когато постепенно ще се тръгне към пълно либерализиране на пазара за електроенергия. Тя обяви това във Велико Търново.

 

По думите ѝ, от средата на следващата година в цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще влиза една малка част от пазарната цена, а не както е сега – КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители, както и за малкия бизнес, присъединен към електрическите мрежи с ниско напрежение.

 

 

Според нея това няма да доведе до поскъпване на електроенергията. „Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да има възможност да избира своя доставчик на електричество, да има конкуренция, което означава по-добри условия и по-добри цени“, посочи министър Петкова. Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия, а това е една от първите стъпки за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България.

 

 

 

Във връзка с обявеното от министър Петкова в старата ни столица, председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов обясни за „Монитор“, че за изчисляването на цената в пазарната компонента, която ще се мени, всеки битов абонат ще има собствен профил на потреблението му.

 

 

 

Депутатът припомни, че работодателските организации отдавна искат първоначално примерно 30% от цената за бита да зависи от борсата, а след това този дял постепенно да нараства до пълната либерализация.

 

 

 

„Ако сметката на даден абонат е средно на месец 100 лв., то 70 лв. от нея първоначално ще бъдат по регулираната цена от КЕВР, а останалите ще зависят от борсовите котировки, като те могат да бъдат по-ниски от фиксираната от регулатора цена или по-високи. Тук говорим обаче само за цената на електричеството, без останалите компоненти във фактурата като таксите за свързаност, например“, уточни Николов.

 

 

 

 

По думите му, променливата компонента ще играе нагоре-надолу, а изчисляването на стойността на консумацията ще става в зависимост от потребителския профил на абоната. „Това засега са само идеи“, припомни депутатът и добави, че трябва да се насърчава либерализацията на пазара на електроенергия, а за това е необходимо и политическо решение.

 

 

 

Николов подчерта още, че преди пълната либерализация на пазара енергийното и социалното министерство трябва да разработят механизъм за защита на бедните абонати. Финансовото министерство пък ще изчисли тарифите за социално слабите.

 

 

 

Според един от известните ни енергийни експерти важно е да се уточни спрямо кой сегмент от борсовата търговия ще се отчитат колебанията, дали спрямо „Ден напред“ или ли други. По думите му, важно да се определи каква ще формулата за това влияние вйрху стойността на тока за бита. В момента изчисленията се правят веднъж годишно, спрямо среднопретеглената пазарна цена. „Абсурдно е да има ежедневни промени. Сигурно ще се работи на база средни годишни стойности, които с някакъв коефициент ще влияят на регулираната цена, определена от КЕВР“, смята експертът.

 

 

 

Той припомни, че у нас пазарът е дебалансиран и е рано да се говори за пълната му либерализация. „Ще ни тежат договорите за фотоволтаиците до 2032 г. и за американските тецове до 2024 г и 2026 г. Докато има такива преференциални цени на изкупуването на ток е много трудно да се мине към пълна либерализация“, добави той. Относно възможността за смяна на доставчика за битовите абонати, експертът посъветва да избираме голяма компания, имаща възможност да балансира колебанията в доставките и потреблението.

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024