Политика

Радев и Борисов: Застоят в отношенията между България и Русия е преодолян, отпушиха „Турски поток“ през страната ни

Радев и Борисов: Застоят в отношенията между България и Русия е преодолян, отпушиха „Турски поток“ през страната ни

768x432

 

Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това съобщи пресцентъра на Президентството.

 

 

Държавният глава прие министъра на „Дондуков“ 2, след като вчера се състоя 17-ото заседание на междуправителствената комисия. Президентът Радев и министър Мантуров изразиха очакване успешните резултати от заседанието да имат положително влияние върху двустранните икономически отношения. На срещата беше обсъдено сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, търговията, туризма.

Българският държавен глава посочи, че през последните две години срещите на високо политическо ниво са ясен сигнал, че застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването днес на договора за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

 

Президентът изтъкна важността енергийните проекти да се реализират на прагматична и взаимноизгодна основа. Румен Радев приветства изпълнението на дейностите по удължаване на срока на експлоатация на 5-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ и изрази надежда за успешното приключване на мерките по 6-ти блок на централата в указания времеви график.

 

 

По време на срещата беше обсъдено и двустранното военнотехническо сътрудничество и свързаните с него лицензионни въпроси. Президентът Радев изрази очакването на България въпросът да бъде разрешен чрез рационален подход, изгоден и за двете държави, като не се обвързва с други теми от двустранното партньорство.

 

По – рано днес Денис Мантуров се срещна с Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, като заедно подписаха договора между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“.

 

„Докато някои обясняват и питат какви са ни отношенията със съседите – Русия и Саудитска Арабия днес беше подписан договор за изпълнението на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница – Балкански поток“.

 

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах присъстваха на подписването на договора между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“.

 

 

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

 

 

 

Проведени бяха много срещи с руските партньори, с колегите със Саудитска Арабия, с министъра на Русия, но над 1 млрд. евро е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваха, но цялата процедура беше много честна и прозрачна, подчерта премиерът Борисов.

 

 

 

По думите му страната ни ще спечели от това, че оставаме в газовата игра, както и от транзитни такси. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ, поясни Борисов.

 

 

Той благодари на всички, които помогнаха много това да се случи. „Следят ни онлайн и затова използвам случая да ги поздравя за това, което се разбрахме в Рияд, една година по-късно е факт“, заяви министър-председателят.

 

 

Борисов напомни за „неговите политически честни опоненти“, заради които е спрян проектът „Южен поток“ поради корупция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено, увери премиерът Борисов.

 

 

В коментар за отношенията между България и Русия Борисов заяви, че те са прагматични, точни и се основават на взаимна изгода. Нито за момент не е стояло на вниманието да си разваляме отношенията с Русия, няма такова нещо и от обратната страна, обяви Борисов.

 

 

Нито имало и коментар по темата за шпионския скандал. „Както казаха преди малко – аз имам един началник… Нито познавам Решетников, нито Малофеев„, изтъкна премиерът.“Няма за какво да си влошаваме отношенията, защото няма за какво„, подчерта Борисов.

 

Нюз БГ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024