Европа

Разкриха престъпна мрежа: 167 наши гурбетчии, заробени от лозари във Франция

Разкриха престъпна мрежа: 167 наши гурбетчии, заробени от лозари във Франция

4c3d768d0988c4e3690ed86d9befdd8b

 

 

Европол откри над 150 заподозрени жертви на съвременно робство от България, работещи за френски винопроизводители след разбиване на мрежа за организирана престъпност, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

 

 

 

Според европейската полицейска агенция през миналата седмица френските власти са арестували четирима заподозрени – трима от България, един от Франция – след като са били идентифицирани около 167 потенциални роби, наети от четири лозаро-винарски компании в близост до източния град Лион. В операцията на 17 септември участвали над 80 следователи от България и Франция.

 

 

 

Това става факт, след като Съветът на Европа отбеляза през миналата година, че трафикът на евтина работна ръка се увеличава на континента и е изпреварил сексуалната експлоатация като основна форма на робство в много европейски държави.

 

 

 

„Българските членове на групата са били отговорни за набирането на персонал в България, докато френският член организирал логистика, включително организиране на настаняване на работниците“, заяви в понеделник говорител на Европол.

 

 

 

Ройтерс отбелязва, че на този етап от Европол няма отговор на искането за предоставяне на допълнителни подробности, като за сега няма коментари и от страна на френската и на българската полиция.

 

 

 

 

Българските работници били наети чрез законна агенция по заетостта в България. Договорът бил за надница от 60 евро на ден, като в същото време им е обещано покриване на транспортните и жилищните разходи, съобщи Европол.

 

 

 

 

Но „съвременните роби“ са били карани да живеят в къмпинг, приспадали са им пари от надниците за храна, а при приключването на договорите от сумата били приспадани транспортните разходи и други плащания. По този начин мнозина от тях нямали възможност да се върнат в България.

 

 

 

Според Европол престъпната мрежа изпирала печалбите от тази престъпна дейност чрез имоти във Франция.

Факти БГ

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024