Политика

ТАСС: Президентът Радев поздрави 20 000 русофили на яз. „Копринка“

ТАСС: Президентът Радев поздрави 20 000 русофили на яз. „Копринка“

 

РАДЕВ100450_660_370

 

Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор „Приятели на Русия“ край българския град Казанлък, пише кореспондентът на TACC в България, цитиран от Агенция Фокус.

 

 
В събота хора от различни краища на страната се събраха на брега на язовир „Копринка“, много от тях учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България.

 

 

В специален адрес до участниците в мероприятието българският президент Румен Радев написа:

 

„Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на много политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали своята професионална или лична съдба с Русия, националният събор е повод да намерим модерно измерение на тези силни исторически връзки и знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще.

 

Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето.

 

Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията „.
От името на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов изпрати обръщение до българските русофили. Той подчерта, че основната задача на събитието е „укрепване на културната и цивилизационна общност на двете страни, историческата памет за славните дати на съвместната ни история“.

 

 

 

„Убеден съм, че гласът на русофилите в България ще бъде по-силен с всяка година в пространството на Европейския съюз“, каза Косачов.
Поздравления изпратиха и Леонид Слуцки, председател на Комисията по външни работи на Държавната дума, Елеонора Митрофанова, ръководител на „Россотрудничество“ и представители на други политически и обществени организации.

 

За приятелството между Русия и България

 

 

Председателят на националното движение „Русофили“ Николай Малинов в интервю за ТАСС подчерта, че през целия период на развитие работата на неговата организация е била насочена към развитие на отношения и сближаване с Русия. Настоящият 16-ти събор е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а мотото на събитието е „Европа е по-силна с Русия“.

 

 

 

„За съжаление, нашата 16-годишна старателна работа доведе до събитията, които се състояха по-рано тази седмица, в деня на 75-годишнината от освобождението на България от нацизма през Втората световна война, когато избухна шпионския скандал.

 

 

 

Аз, лидерът на русофилското движение, заедно с 15 нашите съратници, бяхме обвинени в шпионаж, смешното е, че ние шпионираме в полза на организации – Руския институт за стратегически изследвания и обществената неправителствена организация „Бял орел“.

 

 

 

Нашите прокурори изглежда са първите прокурори в историята, които се опитват да докажат, шпионаж в полза на неправителствена организация. Между другото, този скандал се отрази положително на броя на участниците на това събитие -ако обикновено тук присъстваха около 14-15 хиляди души, сега те са много повече. “

 

Малинов благодари на руските политици и служители, които се изказаха в подкрепа на българските русофили. „Сега ситуацията е много трудна, но полагаме всички усилия да гарантираме, че отношенията между нашите страни се развиват положително. Ние разбираме, че тази провокация е била насочена именно към нарушаване на добрата динамика на двустранните отношения. Ето защо трябва да проявяваме търпение и мъдростта, която е присъща на нашите православни народи.“

 

 

 

„Беше много важно някой да развали имиджа на България в Русия, да го развали до такава степен, че Русия да реагира на всичко, което се случва остро, и че съвместните икономически проекти, а именно изграждането на газопровода „Турски поток“ през територията на България и АЕЦ „Белене“ в крайна сметка да се провалят”, добави Малинов.

 

 
Делото „Русофили“

 

В понеделник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви, че Малинов е обвинен в шпионаж. Според прокуратурата лидерът на движението е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, в частност в интерес на обществото “Двуглав орел” и на Руския институт за стратегически изследвания. Специалните служби смятат, че обвиняемите са работили срещу интересите на България и се стремят да променят политическия вектор на развитието на страната от западен към руски “, припомня ТАСС=

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024