Политика

Управляващите пак се нахвърлиха на президента Радев: Неговите изказвания са зов за улични метежи!

Управляващите пак се нахвърлиха на президента Радев: Неговите изказвания са зов за улични метежи!

 

big_134c

 

Нови престрелки между президент и управляващи. Късно снощи държавният глава Румен Радев заяви, че Съединението на нацията остава на думи, а новото обединение минавало през разделение. От ГЕРБ пък обявиха, че още в началото на политическия сезон, Радев загатвал за улични метежи, предаде Нова тв.

 

 

По време на церемонията по случай 134 години от Съединението на България президентът направи и актуални политически коментари. „Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи. Да се разделим със беззаконието, апатията, нихилизма”, заяви държавният глава.

 

 

 

Управляващите обаче припомниха речта на президента пред Народното събрание. „Това изказване беше поредното от изказванията, които предизвикват улични метежи. ГЕРБ сме гарант за стабилността на това управление. Коалициионната култура, трябва да е на високо ниво”, коментира Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

 

 

 

„Мнозинството в НС е приело стратегията да бъде гумен печат на решения от МС. Критиката не винаги е атака!”, категоричен бе заместник-председателят на БСП Крум Зарков.

 

 

Сега на преден план застават кметските избори и битката за София. И в ляво, и в дясно залагат единствено на победа. „Очевидно е, че Мая Манолова е силен кандидат и с подкрепата на БСП има всички шансове да спечели София”, допълни Зарков.

 

 

„За нас е важно Йорданка Фандъкова да е следващият кмет на София.  Важно е за гражданите на София”, заяви Дариткова. Три седмици преди началото на предизборната кампания е ясно, че тя ще премине бурно за основните политически играчи.

 

 

„Изказванията на президента винаги следват една линия. Това са неща, които той говори в продължение на 2 години и половина. В началото, когато го видях в парламента, се зарадвах, че може би нещо се е променило в отношенията на президента към институциите, но виждам, че няма нищо такова. Той отново сложи разделителни линии”.

 

 

 

Това каза в „Тази събота” председателят на Народното събрание Цвета Караянчева относно речта на президента Румен Радев в парламента, в която имаше критики по отношение на властта.

 

 

 

Според Караянчева в словото на държавния глава си проличало, че от институцията на Президентството не познавали правилника за работа на Народното събрание.

 

 

 

Конкретно – за позицията на Радев, че премиерът Бойко Борисов следва да идва в парламента по-често, Караянчева отговори, от това има нужда единствено, когато има въпроси относно за общата политика на правителството. По въпросите за конкретни политики отговаряли ресорните министри и вицепремиери.

 

 

Караянчева защити и позицията на правителството относно бюджетния излишък и противопоставянето на държавния глава, който смята, че трябва да има санкция: „Бюджетен излишък има, защото правителството работи. Това са неща, които не са изгодни да се казват. Този излишък отива към всички общини и дава възможност да се направят инфраструктурни проектi, да се промени градската среда. Правителството отпуска постановления, за да се насочат средствата не само към кметове на ГЕРБ, а към всички общини, защото българи живеят навсякъде”.

 

 

Председателят на Народното събрание настоя, че средствата се насочват не само към кметове на ГЕРБ, а към всички кметове в страната, без значение от партийната им принадлежност.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024