ОБЩЕСТВО

Феноменално! Страхотен Григор Димитров отнесе Федерер и е на 1/2-финал на US open!

Феноменално! Страхотен Григор Димитров отнесе Федерер и е на 1/2-финал на US open!

 

big_12

 

 

 

Страхотен Григор Димитров победи Роджър Федерер с 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 6:2 след 3 часа и 10 минути игра в 1/4-финален мач на US Open и се класира за 1/2-финала.

Това е първата победа над Григор над швейцарската легенда в осем мача помежду им, пише Sportal.bg. За първи път Димитров стига и 1/2-финал в този турнир от Големия шлем.

В спор за място на финала Григор ще срещне Даниил Медведев.

1/2-финалът е трети за Димитров в Големия шлем след тези на Аустрелиън оупън и Уимбълдън.

Гришо започна нервно и сковано първия сет, което доведе до допускане на ранен пробив за 0:2, а оттам нататък Федерер не позволи да се стигне до обрат, въпреки че имаше равенство 40-40 при 1:3. 74% вкаран първи сервис помогнаха доста на швейцареца да задържи аванса си и да затвори първия сет за 31 минути, като Димитров повиши нивото си във втората половина, но не можа да заличи ранния пасив. Правеше впечатление, че от полето за равенство Федерер сервира много по-успешно по правата, в сравнение с другата страна на корта.

Григор Димитров е единственият непоставен на четвъртфиналите в US Open и независимо от изхода на днешния дуел, ще се завърне в топ 44 на световната ранглиста. Той в момента е 42-ри, изкачвайки се с 36 места след спечелените 350 точки от турнира, като си е гарантирал половин милион долара от наградния фонд. 3:6, 6:4 след 1 час и 12 минути игра.

Димитров майсторски се избави от тежка ситуация при 2:2 и 0-40 в следващия сет, но след това с двойна грешка „поради“ пробив на Федерер за 3:4. Трябва да се отбележи, че публиката на трибуните аплодираше всеки случай, в който Гришо не вкарваше първия си сервис. Първият уинър на Димитров обаче дойде чак при бекхенд по обратния диагонал в осмия гейм, а малко по-късно той не можа да се възползва от два шанса за пробив. Федерер значително повиши нивото си и си заслужи още един брейк за 3:6 след 102 минути игра, повеждайки отново със сет.

Четвъртият сет започна прекрасно за българина, който моментално осъществи пробив и прекрати позитивната серия на Маестрото. Въпреки че вкара пет първи сервиса при 3:2 в своя полза, Димитров трябваше да отразява брейк-бол, но се справи с нови мощни начални удари. Впоследствие Федерер се нуждаеше от 12 минути, за да спечели подаването си, като отрази и седем точки за пробив. В крайна сметка Григор отрази пет точки за връщане на брейка, за да вкара мача в решителен пети сет, който взе убедително с 6:2.

 

 

Димитров беше повече от щастлив след една от най-значимите победи в своята кариера. Първата ни ракета за първи път надигра Роджър Федерер и вдигна победоносно ръце след 3-6 6-4 3-6 6-4 6-2, класирайки се на дебютен полуфинал на US Open.

„Отдавна не бях играл на този корт. Първия сет бях нервен, търсих ритъма си, а той сервираше добре. Трябваше да остана в мача, знаех че физически се чувствам много, много добре. Движех се на ниво. Много съм щастлив“, сподели бившият №3 след невероятния успех, пише Блиц.

Федерер почувства контузия след края на четвъртия сет и взе медицински таймаут, а Димитров не се разконцентрира и завърши своята задача.

„Не знам, може би след втория сет започнах да намирам своя ритъм и усетих, че ако има дълги разигравания, ще имам предимство“, каза Григор, който в края на четвъртата част задържа петкратния шампион в негово подаване над 10 минути.

„Това беше дълъг гейм, аз се опитах да остана в него, това беше основната ми цел  – да го накарам да стои повече на корта. Накрая беше по-бавен и не беше на 100 процента. Това е формат 3 от 5 и сета и всичко може да се случи“.

Дарън Кейхил, който взимаше интервюто от Григор, каза, че „най-великото треньорско решение“ е Андре Агаси и Радек Щепанек да не пътуват с българина за Ню Йорк, а там да е само кондиционният му треньор Кейси Кордиал.

„Би било хубаво да мога да го обясня“, каза бившият №3. „Това беше едно от най-трудните решения. Не знам защо го направиха. Може би искаха да ме накарат да се събудя. Андре и Радек не са тук, но постоянно говорим, със сигурност отново ще бъдем заедно. Всичко се развива добре за мен“.

В следващата фаза Димитров ще се изправи срещу Даниил Медведев. Двамата са се срещали два пъти до момента и делят по победа – на четвъртфиналите в Куинс преди две години победител беше Григор, а по-късно през тази кампания руснакът надделя във Вашингтон.

„Играл съм два пъти срещу него. Той прави великолепно лято. Какво да кажа. Знам играта му. Утре ще е дълъг ден. Ще опитам да се възстановя и след това вече ще анализирам какво съм направил в този мач. И предстои да се подготвя за срещата срещу Даниил. Той е труден съперник, но ето ме – аз съм тук“, каза развълнуваният Димитров след знаменитата победа.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024