СВЯТ

Millitary Watch: В Турция нарекоха изтребителя F-16 “боклук” в сравнение със Су-35

Millitary Watch: В Турция нарекоха изтребителя F-16 “боклук” в сравнение със Су-35

 

maxresdefault-3

 

 

Изглежда, че на руския изтребител Су-35 му е съдено да изпрати в пенсия американския самолет F-16, който е на служба в Турция.

 

Изданието MillitaryWatch публикува неприятна статия за американския лек изтребител F-16. Авторът отбелязва, че на неотдавнашния фестивал на авиацията “Технофест-2019” в Истанбул елитните руски изтребители Су-35 са впечатлили турска публика по време на изпълнението си на международното летище “Ататюрк”.

 

И тук следват неизбежните сравнения на Су-35 с F-16 (които формират основата на турските военновъздушни сили) и никак не са в полза на последните, пише „Поглед инфо“.

 

Редица американски медии с изненада отбелязаха, че техният самолет е описан като „боклук“ поради ограничените му възможности.

 

F-16 за първи път влиза на служба през 1978 г. и е разработен като по-леко и по-евтино допълнение към изтребителя F-15C. А Су-35, напротив, е изтребител за въздушно превъзходство, съпоставим с F-15C.

 

Той има по-голям обхват на полета, скорост, може да носи два пъти повече полезен товар. А по отношение на технологията, Су-35 изпреварва американските самолети с няколко десетилетия.

 

По-конкретно, става дума за двигатели с контролиран вектор на тягата, които осигуряват ултраманевреност, сензори с широко зрително поле, включително инфрачервени системи за проследяване и мощния радар “Ирбис-Е”.

 

В същото време Су-35 се продава за износ на много по-ниска цена от остарелите F-16. Например, Китай купи две дузини самолети за своята армия за 83 милиона долара всеки.

 

Тази сума включва разходите за обучение, оръжие, резервни части, трансфер на технологии и поддръжка на инфраструктурата.

Според съобщенията Турция планира да закупи самолети в много по-голям мащаб, което означава, че е вероятно единичната цена да бъде значително по-ниска.

 

В същото време Тайван, въпреки по-големия размер на поръчката, възрастта на изтребителя и слабите му характеристики, купува F-16 на цена от над 120 милиона долара за самолет.

 

 

В заключение авторът на статията прави разочароващо заключение: “Длъжностни лица от няколко държави, включително САЩ и Сингапур, отбелязаха, че F-16 стремително остарява морално”.

 

 

 

Превод: В.Сергеев

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024