Политика

US-оръжейна фирма обмисля да пренесе заводите си у нас – стъпва за пръв път в ЕС през България

US-оръжейна фирма обмисля да пренесе заводите си у нас – стъпва за пръв път в ЕС през България

 

big_1d08

 

Американският производител на военна техника The Armored Group (TAG)  обяви предложение да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България и да изпълни поръчката за този вид техника за нуждите на сухопътни ни войски. От реализацията на проекта ще бъдат разкрити поне 1000 работни места.

 

 

 

Освен създаване на производствен център на територията на България, целта е и продажба на продуктите им както в страната, така и в Европейския съюз.

Вчера компанията представи различните модели отбранителна техника, които са част от нейното 30-годишно портфолио.

 

 

Аспарух Пилософ, представител на TAG за България, сподели, че компанията желае да предложи на българското правителство да създаде на местна територия своя първи производствен център в ЕС.

Той обърна внимание на една от основните машини на компанията – MASTIFF, която по неговите думи „технически е най-усъвършенстваната 8х8 машина, която разполага с голяма устойчивост и маневреност“.

 

 

 

„Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител“, заяви изпълнителният директор на TAG Робърт Паздерка. „Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. Още повече, че България ще излезе на този пазар с най-модерните американски технологии и по всяка вероятност с най-конкурентните цени,“ поясни той.

 

 

По думите му, групата е готова да използва за сглобяването на машините всякакви материали и компоненти, произведени в България, които съответстват на изискванията. „Освен това можем да проектираме и произведем бойна машина по изискванията на клиенти, включително с динамична и активна защита от огъня на противника“, добави той и изтъкна, че едно от достойнствата на цялата серия е използването на модули, с което поддръжката на бойния автомобил е много по-бърза, лесна и евтина. Американецът посочи за пример, че приполеви условия двигателят може да се смени за минути.

 

 

Пилософ подчерта, че всички машини от портфолиото на TAG отговарят и дори надхвърлят изискванията на българското правителство и в частност на Министерството на отбраната, които са провели среща с представители на компанията с интерес към нейните продукти.

Паздерка посочи от своя страна, че компанията се стреми да се наложи на европейския пазар и да бъде конкурентна на останалите производители в региона.

 

 

 

„Идеята ни за преместване на производството ни в България дойде, след като разбрахме за сделката за закупуване на изтребителите F-16 от българското правителство“, сподели той.

 

 

„Ние предлагаме по-добрата алтернатива на пазара и на българското правителство“, подчерта представителят на TAG за България.

По думите на Паздерка машините на компанията могат да бъдат подобрявани в процеса на поддръжка и по този начин да бъдат конкурентни и за в бъдеще.

 

 

„Относно плащането при поръчка, ние сме гъвкави и можем да обсъдим различните варианти с българските власти“, изтъкна изпълнителният директор.

Той посочи, че компанията е готова да инвестира в България пропорционално на търсенето в региона и това ще позволи отварянето на хиляди работни места, ако правителството се съгласи на договор.

 

 

Относно цената на различните машини, Паздерка заяви, че пазарната стойност на даден продукт зависи от спецификациите на модела и от целите, за които клиента иска да използва продукта.

 

 

„За момента официалната позиция на министерството на отбраната е, че предложението на TAG е закъсняло, тъй като маркетинговото проучване относно закупуването на подобна техника от страна на България е приключило още през 2017 г.“, заяви Пилософ, като добави, че това решение трябва да се преразгледа и посъветва българските власти да не следват сляпо тръжните процедури.

 

dnes.bg

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024