Анализи

„Болкан инсайд“ с разгромяващ анализ: България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

„Болкан инсайд“ с разгромяващ анализ: България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

 

България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

Обезлюдяването в Централна и Югоизточна Европа 1989-2050 г. Графика: Болкан инсайд

 

 

 

Един анализ в „Болкан инсайд“ за страните от Централна и Югоизточна Европа отрежда на България най-тежкото положение в перспектива до 2050 година. Прогнозата е направена на база на икономически растеж и условия, и екстраполиране на данните за емиграцията в последните 30 години. Според тях населението на България през 2050 г. ще намалее с 39% спрямо 1989 г. Това ще рече България да остане с население около 5,4 млн. души.

 

 

Към момента спрямо 1989 г. населението у нас е намаляло приблизително с 20% и вече е малко под 7 млн. Процесът на емиграция продължава. Младите хора заминават, раждаемостта спада.

 

 

Това е най-драстичното обезлюдяване в европейска страна въобще. За сравнение населението на Чехия ще намалее за този период само с 3%, затъналата в криза Гърция – също с толкова, толкова са предвижданията и за бедната Северна Македония.

 

 

Анализът е озаглавен „Довиждане Балкани: регион с критичен демографски срив“. Всъщност най-критичен е сривът в България. На предпоследно място е Румъния, за която прогнозите са населението да намалее с 30%. Сърбия – минус 24%, Полша – минус 15% и т. н. – виж графиката. Същевременно населението на Австрия ще нарасне с 16%.

 

 

През Терминал 2 продължават да заминават българи за ЕС, за да работят в технологично развитите страни. До миналата година около 10% от елитните ученици в България заминаваха за чужбина, през тази година са 15 %, т. е. извличането на човешки капитал се засилва.

 

 

 Какво става у нас на фона на прогнозите за драстичното обезлюдяване?

 

 

Водещи инвеститори се въздържат да инвестират в България дори и при тези ниски лихви. Търпим разочарования за пропуснати стратегически инвеститори.

 

 

Засега правителството стимулира вътрешното потребление чрез увеличение на заплатите на държавните служители и на учителите.

 

 

Но като се имат предвид глобалните тенденции в световната икономика, нещата логично ще се влошават и в България. Според BNP Paribas, Германия вече е в рецесия, а еврозоната се намира на прага й. МВФ пък понижи прогнозите си за световния икономически растеж – за четвърти път за девет месеца.

 

 

Очаква се и голяма промяна в ЕС, като се финализира излизането на Великобритания и се преустроят бюджетът и финансите. Преди всичко – финансирането от ЕС по линия на еврофондовете. Там се очаква да има промяна, а България е силно зависима от европарите. Друго, което би повлияло, са плановете на ЕС за повече сигурност, което ще пренасочи европейски ресурси към сигурност и въоръжаване.

 

 

За да спре обезлюдяването, трябва да видим и наченки за по-сериозни реформи в България – в пет основни области. 

 

Първо – административна реформа, т.е. промяна в публичните разходи, които се отнасят до

издръжката на държавната администрация, на цялото чиновничество, което доста се разрасна напоследък.

 

 

Друга важна област е данъчната реформа. Не се вижда намерение за понижаване на ДДС, и/или да се въведе и диференциран ДДС за стоки и услуги от първа необходимост, лекарства, храни, също и книги, което е широка практика в другите европейски държави. Това би оставило у хората повече пари за потребление и ще намали възможностите за кражби от ДДС.

 

 

 

Като антикризисни мерки трябва да ограничим преразпределението през държавата, като би било добре ограничаването до 35% и привеждане на данъчните ставки в съответствие с този показател.

 

 

Много закъсняла за България мярка е въвеждане на необлагаем минимум малко над минималната заплата.

 

 

 

Друга област е реформа в образованието. Трябва да реформираме като цяло системата в образованието ни, така че да се наблегне много повече на качеството, а не на количеството.

 

 

Реформа в здравеопазването – ако монополът на НЗОК се запази и през следващите години, тези хронични проблеми ще продължат. Сега монополът на Здравната каса е една от основните причини да е винаги на дефицит.

 

 

Пенсионна реформа. Демографията в България е неблагоприятна, трудовоактивното население намалява, това е проблем за осигурителните системи. Намалява населението, а при намаляващ брой на потребители би следвало много по-бързо, изпреварващо, да се движат нагоре доходите, за да се компенсира спадащото потребление. Иначе това, че се предвижда постепенно увеличение на минималната заплата, е добре, но в същото време България пак остава на последно място в ЕС по минимална заплата (и заплати въобще).

 

 

 

Не се забелязва възможност у нас да се промени чувствително в обозримо бъдеще стандартът на живот и доходите. Това е причината за продължаваща емиграция от България.

 

 

И по минимална пенсия ще останем на последно място, защото и там няма да има драстично покачване. Продължаваме в руслото на неголямо изменение. Просто се движим инерционно и за следващите години. Затова и прогнозите ни отреждат обезлюдяване до под 5,5 млн. жители към 2050 г.

 

 

Не се виждат някакви мерки в посока увеличаване на преките инвестиции, а те са критично важни за развитието на икономиката ни, а не само да е зависима от еврофондове и от държавни поръчки.

 

 

 Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро за първата половина на 2019г. А за същия период преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро. Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.
С парите в брой привлечените средства от емигрантите и сезонните, и временни работници, вероятно достигат между 1,5 и 2 млрд. евро годишно. Преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година.

 

 

Растежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите и гастарбайтерите вкарват в България. Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст.

Източник: e-vestnik.bg

 

loading...
0
Анализи

More in Анализи

big_big_91288915_205810230698257_626546964397293568_n

Възможно ли е COVID-19 да се окаже най-великата обществена самопсихоза на човечеството?

март 31, 2020
200317115114-660x371

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавируса не е това, което мислите

март 18, 2020
54e6a50c68e16ff430714f10cdd7230f

Защо се изкупи точно тоалетната хартия?

март 14, 2020
0000441140-article2

Тоалетната хартия – „икона“ на масовата паника: защо хората се презапасяват с нея?

март 13, 2020
ита1582561917-ita

WSJ: Защо в Италия умират повече хора от коронавируса, отколкото в Китай?

март 12, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

The National Interest: Турският гамбит на Помпео завърши с провал

март 6, 2020