ОБЩЕСТВО

Братя Аргирови признаха за първи път в ефира, че двамата страдат от рядко срещано заболяване

Братя Аргирови признаха за първи път в ефира, че двамата страдат от рядко срещано заболяване

big_30_1837

 

 

Едни от най-обичаните наши певци – близнаците Благовест и Светослав Аргирови, признаха  в ефира на предаването „Преди обед“, че имат дислексия.

„Искам днес да поговорим за дислексията. Много е важно да знаем за тази болест и особено за децата, които страдат от нея. Не съм сигурен дори, че това е болест и недостатък, защото много видни хора, примерно Алберт Анщайн и Роналд Рейгън, са имали този проблем. Много е важно в училищата в България, както е в Норвегия – на децата, които са с доказана дислексия, на тях да им се дават специални учебници, специални помагала и повече време при изпитите, което е много важно. Трябва да ни чуят хората, от които зависи това“, каза Благовест, при което водещият Сашо Кадиев го попита: „А вие защо искате да говорите за това“.

 

 

Тук последва изненадващият отговор: „Защото ние двамата с брат ми имаме дислексия. И въпреки всичко сме завършили със златни медали музикалното училище. Тоест, човек, който иска нещо, даже и да има тази болест, тя не му пречи. Искам да кажа, че от друга страна хората, които страдат от дислексия, взимат много по-важни и по-правилни решения от останалите“, каза брат му.

 

 

Дислексията (на гръцкиdys – трудна и lexis – дума) е неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят.

 

 

Запитани как са разбрали при положение, че когато са били ученици, не се е знаело много за подобен проблем, братята отговориха:

 

„Въобще не знаехме. Трябваше ни повече време, за да прочетем някои неща. Но това се преодолява с повече труд. За това дислектиците са много по-изобретателни, много повече намират начин да се справят с дадена ситуация и в дадени моменти това дори е положително, защото те намират пътища, които нормалните хора не могат да намерят, благодарение на този свой недостатък. Много е важно да се помага на децата с този проблем“.

 

Би ти ви, Петел

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
kiril-ananiev-izdade-zapoved-zatvariane-845

Нова заповед спира движението на границата с Турция!

април 23, 2020
big_190a

Любо Кольовски: Аз убих Милен Цветков

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
5e4358676fdf5eaa8a4a77bae84f6289

Последни данни към 17 часа: Бройката на заразените с COVID-19 нарасна, има нови жертви

април 23, 2020