Политика

Гласуваха го! На ход е президента!

Гласуваха го! На ход е президента!

 

big_31_69f2

 

 

Иван Стоименов Гешев е новият главен прокурор на България!

 

За неговата кандидатура гласуваха 20 от членовете на Пленума на  ВСС. Те са в повече от необходимите по закон 17 гласа, които изпращаха Гешев в креслото на Обвинител № 1. Само 4 бяха против.

Това стана в 20.06 часа.

 

 

 

 

От заседанието отсъстваше единствено Цветинка Пашкунова от съдийската колегия. „Против“ гласуваха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

 

 

 

 

Изборът се проведе при явно електронно гласуване след 8-часово изслушване на Иван Гешев във ВСС и още два часа дебати, съпроводени с протести по улиците и блокада на Орлов мост, която постави вечерна София в  критична ситуация.

В 20.12 заседанието на ВСС беше закрито.

 

 

 

 

Решението се изпраща незабавно на президента на републиката за издаване на указ за назначение.

 

 

 

Това е финалната стъпка от процедурата по избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г.

 

„Благодаря на всички, които ме подкрепиха и гласуваха за мен“, бяха първите думи на Гешев след гласуването.

 

 

 

 

 

„Изслушването беше безпрецеденто, то се проведе на живо пред медиите“, заяви Гешев на първата си пресконференция след избора.

„Знам кои са тези кръгове, които са срещу мен, но съм безпристрастен, обясних и защо се случва тази кампания срещу мен“, каза още той.

 

 

„Не знам кои ме подкрепят, нито имам отношения с тях, нито другите, които не ме подкрепят, за мен единствената разграничителна линия е спазването на закона“, подчерта той.

„Не уважавам мнението на съдия Панов, който не вдига глава от листовете, които прочете пред нас, това не е признак за безпристрастност“ аргументира се той.

 

 

 

Гешев обяви, че е убеден, че „президентът ще изпълни правомощията си по конституция и това няма да стане под натиск“.
По закон предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев.

 

 

 

 

Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

 

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 

 

 

 

Иван Гешев има над 23 години юридически стаж в държавното обвинение.

Професионалната му кариера в съдебната система започва през 1995 г. като помощник-следовател в Столична следствена служба.

В периода от 2006 г. до 2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура.

 

 

 

След проведен конкурс Иван Гешев е повишен в СГП. Със заповед на главния прокурор през 2016 г. е командирован в Специализирана прокуратура.

В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура.

С решение на Прокурорската колегия от юли 2018 г. е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура.

 

 

 

За работата си в периода 2015 г. – 2017 г., със заповеди на главния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм.

Притежава сертификат, връчен от екипа на фокусна точка „SOYA“ – Европол, за специално признание на заслугите и професионализма му в работата по операция за разбиване на нелегална печатница за производство на фалшиви банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел „Вътрешна сигурност“, в знак на признателност за неговите изключителни усилия в разследването и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.

 

 

 

 

През 2017 г. е удостоен с грамота „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

 

 

 

През 2019 г. е награден с грамота и плакет „Джовани Фалконе“ от десетото юбилейно издание на конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.   Втората фаза на конституционното производство за назначаване на главния прокурор започва с изготвянето и изпращането от Пленума на предложение до Президента на Републиката за утвърждаване на избрания кандидат.

 

 

 

Пред държавния глава има две възможности – да издаде указ за назначаването на избрания за главен прокурор или да откаже. В случай, че Президентът откаже, ВСС може да проведе повторно гласуване на кандидатурата, като при събрани отново 17 гласа президентът ще е длъжен да издаде указ.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019
fd267a2f417f60e75de47a4a33685c3c

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

декември 21, 2019
big_12d30

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света

декември 21, 2019