СВЯТ

Дачич: Ако Путин беше президент, НАТО нямаше да посмее да бомбардира Сърбия

Дачич: Ако Путин беше президент, НАТО нямаше да посмее да бомбардира Сърбия

 

f3f31fc56b947e41cf5c2795c05fbbc6

 

 

Ако през 1999 г. начело на Русия беше Владимир Путин и тя е била по-силна, нямаше да има агресия срещу Съюзна Република Югославия. Тогава съотношението на силите обаче е било такова, че той е нямало как да се противопостави. Днес Белград знае, че може да потърси помощ и това е много важно. Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич при откриването на научната конференция „Сръбско-руски отношения в епохата на големите политически промени ( края на XVIII век – края на XX век), пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от Агенция Фокус. Дачич каза, че сръбско-руските отношения в исторически план са на най-високо ниво и че се характеризират със сътрудничество във всички области.

 

 

 

„За нас е много важна подкрепата в защитаването на суверенитета и интегритета на държавата, както и поддръжката за решаването на косовския въпрос чрез мирни и дипломатически средства“, обясни първият дипломат на Белград. Дачич припомни, че Сърбия и Русия имат вековни, твърдо установени и изключително приятелски отношения:

 

 

Имаме развити и духовно близки отношения. Русия беше много важна в периода на възстановяване на сръбската държавност, а много сърби емигрираха в Русия по време на големите миграции и по-късно играха видна роля в тази страна“. Министърът благодари на съветските войници, участвали в освобождението на Сърбия и Югославия през 1944 и 1945 г., и каза, че е голяма чест за Сърбия да има руския премиер Дмитрий Медведев за гост на 75-годишнината от освобождението на Белград във Втората световна война.

 

 

 

Дачич също предупреди, че в света се прави ревизия на историята с цел изравняване на фашизма и Съветския съюз по идеологически и политически причини. „Отричат се жертвите, дадени от тогавашния СССР, както и жертвите, които даде тогавашна Югославия“, отбеляза той.

 

 

Академик Михайло Войводич отбеляза, че руско-сръбските отношения са били важни за Русия още в далечното минало заради стратегическото значение на Балканите, а за сърбите, защото са искали да се освободят от турците. „Централноевропейските сили се противопоставиха на това, така че те подкрепиха създаването на Албания през 1913 г., за да не излезе Сърбия на Адриатическо море и по този начин косвено да отведе Русия в Средиземно море“, обясни Войводич.

 

Лупа БГ

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

maxresdefault

Нов обрат в информацията за състоянието на Ким Чен Ун! СНИМКИ/ВИДЕО

април 26, 2020
big_16

Ройтерс и ТАСС: Всички пациенти с коронавирус са изписани от болниците в Ухан, в Китай 11 дни няма нито един смъртен случай на К-19

април 26, 2020
big_kim_korea

Китайски журналист твърди: Ким Чен Ун е починал. Според японски доклади е във „вегетативно състояние“

април 25, 2020
big_30_5

COVID-19 настъпва със страшна сила в Русия и Беларус, СЗО зове властите да засилят социалната изолация

април 25, 2020
емир кустурица бгнес

Кустурица: COVID-19 е свидетелство за залеза на цивилизацията

април 25, 2020
big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020