ОБЩЕСТВО

Джок Полфрийман съди България за 1 млн. евро в Страсбург, от БХК подготвили документите срещу страната ни

Джок Полфрийман съди България за 1 млн. евро в Страсбург, от БХК подготвили документите срещу страната ни

 

 

Австралийският убиец Джок Полфрийман води дело срещу България за 1 милион евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, гръмна Lupa.bg.

 

 

Новината за готвено дело дойде от шефа на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, който в понеделник участва в предаване на радио Ей Би Си в родината на килъра.

 

От думите му стана ясно, че семейството на Полфрийман, както и самият престъпник, събират материали за внасянето им в съда като основното обвинение срещу държавата, освободила го с цели 7 години предсрочно, е, че го държи неправомерно в центъра за бежанци в Бусманци, както и че не му е вдигнала забраната за напускане на страната. Сумата, която юристи от БХК обсъждали, била баснословните 2 милиона лева.

 

 

Днес стана ясно, че премиерът на Австралия Скот Морисън е бил сезиран за казуса с неговия поданик и е обявил пред местните медии, че ще се заеме с него лично. По-рано външната министърка на страната Марис Пейн за пореден път обяви разочарованието си от това, че Полфрийман все още не е напълно освободен, като отново заговори за срещата си с българската си колежка Екатерина Захариева миналата седмица в централата на ООН в Ню Йорк и обяви, че я е предупредила за „неправомерни“ действия на страната ни спрямо Полфрийман.

 

 

Любопитното обаче е, че Захариева категорично отрече да е имало такъв разговор. Вицепремиерът допълни, че е посъветвала австралийския дипломат №1 да се обърна по законов ред към консулството си у нас. До момента обаче това не се е случило.

 

 

Иначе в гастрола си в австралийското радио Кънев, който не е юрист, обяви, че всичко около сагата с килъра на 20-годишния Андрей Монов у нас било плод на вътрешнополитическите битки и дори си позволи да обвърже предстоящите местни избори с отказа Полфрийман да бъде пуснат от бежанския център. Той очаква ВКС да се произнесе в полза на убиеца, да потвърди определението на състава на Апелативния съд начело със съдия Калин Калпакчиев, да вдигне забраната за напускане на страната, както и да задължи МВР да изпълни незабавно заповедта за експулсиране.

 

 

В родната на Полфрийман Австралия обаче не го чакат с отворени обятия. Баща му Саймън Полфрийман вече няколко пъти обвини правителството, че не си е мръднало пръста да се опита да въздейства на българските органи така, че синът му да бъде пуснат от общежитието, като лично отправи апел към премиера да вземе мерки.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Лупа БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
big_14fd

Тревогата расте! Коронавирусът взе девета жертва в България

април 1, 2020
d3967da683ca1d2df34e2ed2f5c9f955

Проф. Л. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне

април 1, 2020
общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

април 1, 2020
бонев638-140234-1_wide

Бонев: Имам чувството, че е голямо разочарование на управляващите, че няма заразени в Банско

април 1, 2020
7764556

Менда Стоянова: Ще се наложи извънредното положение да бъде удължено

април 1, 2020