Икономика

Доган получи страхотен подарък преди изборите, за който дори инвеститор като „Фолксваген“ не би и мечтал

Доган получи страхотен подарък преди изборите, за който дори инвеститор като „Фолксваген“ не би и мечтал

 

драгиранеbig_561e780db305

 

 

Дали случайно или не, но лидерът на ДПС Ахмед Доган получи точно преди изборите невероятен подарък от управляващите, за които никой инвеститор дори Фолксваген не би и мечтал.

 

 

Пристанище Варна-Запад ще получи инвестиция от 400 милиона лева за драгиране на навигационни канали, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на конференция „Управление на корабния трафик в България“, пише PortSEurope, цитиран от news.bg.

 

 

Той обясни, че интегрираната транспортна стратегия на правителството за периода до 2030 г. е политика, която засяга не само развитието на Черноморския регион, но и връзките между Европа и Азия. Нарича се интегрирана транспортна стратегия, защото обхваща всички сектори на транспорта – суша, въздух, море и река.

 

 

Инвестицията е насочена към развитие на пристанище Варна-запад и повишаване на неговата плавателност. Дълбочината на газене на корабите ще бъде увеличена с още 2 метра, за да достигне 13,5 метра. Изпълнението започва тази година, за да приключи през 2021 година.

 

 

 

Това ще помогне много и на пристанището на ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган, което ще получи възможност до него да стигат много по-големи кораби. То се намира по пътя на драгажните работи.  

 

 

 

Министърът поясни, че държавата е собственик на терминалите Варна-Запад и Варна-Изток, в рамките на едно дружество, Варна Порт ЕАД, а развитието на пристанищната инфраструктура е ангажимент за развитието на търговската дейност на превоз на товари по море и река.

 

 

 

Правителствената политика е да предоставя летищна и пристанищна инфраструктура на разположение на частните партньори под формата на концесионни договори.

 

 

 

Пристанищата Варна, Бургас и Русе ще бъдат проучени и най-вероятно ще бъдат подложени на степен на ориентирана към концесионна експлоатация.

 

 

 

Желязков разглежда търговския потенциал на страната като транзитна страна между Азия и Европа, използвайки съоръжения, които свързват Черно и Каспийско море с Персийския залив. Той включва дигитализацията като част от пристанищната инфраструктура.

 

 

Правителството търси чуждестранни инвестиции и китайският интерес е вероятен, като се имат предвид сериозните инвестиции в пристанищна инфраструктура на много страни от Северното средиземноморие.

 

 

 

Варна има потенциал за китайски инвестиции, но пристанището трябва да работи с местни конкурентни пристанища като Солун и Констанца, за да разработи регионални транспортни коридори. Например железопътните връзки се развиват по оста на пристанището Солун-Варна-Русе.

 

 

 

Новата икономическа търговска политика на Китай „Един пояс, един път“ изглежда вероятен източник на инвестиции. Тук не трябва да се пренебрегва интересът на САЩ към пристанище Александруполис в Северозападна Гърция.

 

 

Вашингтон и Атина току-що подписаха актуализирана версия на настоящото Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което може да доведе до американско военно присъствие в пристанището и се опитва да изключи китайските инвестиции в гръцкото пристанище.

 

 

Това може да повлияе на текущата инвестиционна политика на Китай в регионалните пристанища в Беломорието и Черно море.

 

Петел, Нюз БГ

loading...
0
Икономика

More in Икономика

big_1953

Ето кoи щe ca нaй-зaceгнaтитe oт ĸopoнaвиpyca ceĸтopи в Бългapия, кризата скоро ще се усети и у нас

март 7, 2020
kr_stanchev

Красен Станчев потвърди мрачните прогнози на проф. Стив Ханке за еврото: Не е моментът да бързаме

февруари 22, 2020
statev

Руси Статков, експерт по приватизацията: Икономиката в България изкуствено бе разрушена

февруари 17, 2020
a4faf82119c1be2134c837d912646fe1

„Комерсант“: Цената на руския газ за България може да падне наполовина

февруари 12, 2020
ток-картиd854fecd6e8c42839cef384cdc439857

Българската индустрия работи на загуба заради рекордните цени на тока, бизнесът се готви за протест

февруари 10, 2020
potvardiha-ima-tonove-zlato-zalezhi-705

Откриха тонове златни залежи на сръбско-българската граница

февруари 6, 2020