ОБЩЕСТВО

КТ „Подкрепа“ и КНСБ: В България работим най-много и взимаме най-малко

КТ „Подкрепа“ и КНСБ: В България работим най-много и взимаме най-малко

кнсб768x432

 

 

Много важен е въпросът в каква България искаме да живеем. Наскоро се появи ново изследване за това кой и как работи в Европа. За пореден път разбрахме, че България е на пето място в Европа по количество работно време, което полагат работещите у нас. Истината е такава, че ние полагаме най-много труд и взимаме най-малко като заплащане.

 

 

В не чак толкова официални разговори с работодателите сме постигнали съгласие, че нещо трябва да се промени в тази насока. Това коментира президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов в съвместна пресконференция с КНСБ относно налагането на промени в трудовото законодателство в областта на ненормираното работно време, заплащането на нощния труд, предаде репортер на Novini.bg.

,,Нашата задача е да защитим труда си. За целта възнамеряваме да съберем около 100 000 подписа и чрез тази подписка да повдигнем въпроса за работното време, касаещо най-вече нощния и извънредния труд. Смисъла на тази подписка е и да се обърне внимание на нарушенията и злоупотребите с работното време“, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров.

 

 

,,По въпроса за нощния труд от КТ “Подкрепа“ бяха първите, които поставиха този въпрос. Сега сме решени чрез тази акция да доведем до край законовата рамка и регламентацията в един по-справедлив вид на отчитане на работното време в неговия сумиран вариант и заплащането на труда.

 

 

Един от основните ни ориентири в тази посока ще бъде Конвенцията за работното време, която България е ратифицирала още през 1921 г.“, посочи Димитров и отчете, че над 50 процента от извършените проверки засичат нарушения на работното място.

 

,,Ще преценим в хода на тази инициатива какво ще правим по-нататък. Разбира се, ще водим разговори с правителството по този въпрос и се надявам да се разберем. Ако не, започваме с подписката, която при необходимия брой подписи получава задължителен характер и влиза за разглеждане в парламента. Все ми се иска да стане с добро, ако ли не – има и други начини“, каза отново по темата Димитър Манолов.

 

Новини БГ, Петел

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

galia-dimitrova-nap

Кабинетът вдигна заплатата на шефката на НАП за „постигнати успешни цели и водещ принос“

февруари 5, 2020
ковач91353-560x315-trim(44,0,604,420)

Koвачки изчезнал от страната преди седмица. МВР и хората на Гешев влязоха в 2 негови фирми

февруари 5, 2020
илена1580882715-clipboard05

Поптодорова: Когато бъдат засегнати интересите на САЩ, това не е чужда намеса, а става и наш интерес

февруари 5, 2020
ковач91353-560x315-trim(44,0,604,420)

Гешев погна и Ковачки! МВР и прокурори влязоха в 2 негови фирми, търсят документи за боклука от Италия

февруари 5, 2020
марковbig_гео_ги_ма_ков

Как си позволява Радев да казва, че бедността е станала по-голяма, заплатите никога не са били по-високи

февруари 5, 2020
big_11a4b

Радев преднамерено търси политическа криза. Правителството е стабилно, проваленият вот на недоверие го доказа

февруари 5, 2020