Икономика

Плевнелиев: Щом VW отива в Турция, защо Германия ще иска върховенство на правото от България?

Плевнелиев: Щом VW отива в Турция, защо Германия ще иска върховенство на правото от България?

 

плевнюbig_1056

 

 

„Разочарованието от VW на Балканите е голямо“. Държавите следят внимателно посоката на инвестиционните потоци. „Западните политици критикуват постоянно липсата на върховенство на закона на Балканите. Въпреки това, когато става дума за инвестиции, подобно на тази на VW в Турция, в крайна сметка от решаващо значение са парите“. Това подчерта бившият български президент Росен Плевнелиев. Той е категоричен – това отслабва позициите на германските политици, които настояват за върховенство на закона на Балканите, смята Плевнелиев, пише Handelsblatt, цитиран от БГНЕС.

 

 

„Ердоган не се подчинява на европейските правила. Хиляди хора са в затворите. И изведнъж ще бъде направена инвестиция от 1 милиард евро, подкрепена от Германия“, подчертава той. „Изхождаме от това, че ще можем да поддържаме нашите стандарти в Турция както по отношение на качеството на продуктите, участието на служителите и зачитането на правата на човека в областите, върху които можем пряко да повлияем“.

 

 

Все още няма официална информация кога ще се проведе решаващото заседание на надзорния съвет на VW, но се очаква въпросът за сделката с Турция да се реши през октомври. Въпреки основаването на дъщерно дружество на VW в Турция, което се възприема като по-нататъшна стъпка към изграждането на завод автомобилния концерн там, България продължава да работи за автомобилния производител със седалище във Волфсбург.

 

 

„Ако изграждането на завода на VW (в България) не се случи, ще предложим парцел за производството на батерии или софтуер”, заяви Росен Плевнелиев, който е и почетен председател на Атомотив Клъстър България (Automotive Cluster Bulgaria). Според бившия президент, България се надява да стане доставчик за VW, което би било някаква компенсация за най-бедната страна в ЕС.

 

 

Подчертава, че в България се разработва софтуер за SAP, БОШ (Bosch) и Mercedes-Benz. „Стигнахме много далеч с Volkswagen. Не трябва да се случва така, че победителката Турция да получи всичко, а губещата България – нищо“, заяви бившият държавен глава. Въпреки че все още няма решение на надзорния съвет на най-големия производител на автомобили в света, от седмици се очертава, че решението ще бъде в полза на Турция. Говорителят на VW заяви, че концернът е на последния стадий от преговори с Турция и, съответно, от вземането на окончателно решение. В новия завод в Маниса, разположен близо до пристанището Измир, ще бъдат произвеждани новите модели Passat и Skoda Superb. Volkswagen ще инвестира в завода 1 милиард евро. С планираните 4000 служители, след 2022 г. заводът трябва да произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта Volkswagen регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

 

 

 

Автомобилната индустрия е един от малкото процъфтяващи сектори в България. Според автомобилната асоциация Automotive Cluster България, 65 000 служители в 220 производствени предприятия генерират оборот от 5 милиарда евро. Най-известните инвеститори включват автомобилни доставчици като Magna, Grammer, Festo или Kostal. В страната се произвежда софтуер за Мерцедес – Benz или спирачки за Porsche. Според експерти, автомобилната индустрия България генерира около 10 % от брутния вътрешен продукт. Основателят на Българската асоциация на автомобилните производители Росен Плевнелиев не смята да се предава.

 

 

През последните седмици асоциацията и правителството в София направиха всичко възможно да увеличат натиска върху VW. Бяха организирани срещи и в Берлин, но от там последваха единствено красиви думи. „Берлин винаги е подчертавал, че това е икономическо решение“, разочарован е Плевнелиев. Сега българите очакват подкрепа от Европейската комисия с еврокомисаря по либералната конкуренция Маргрете Вестагер. Турция обещава да купи 40 000 автомобила. Държавата не се придържа към правилата за субсидиите, което не е възможно на територията на ЕС. Това беше неравна битка. Volkswagen трябваше да настоява за честна конкуренция“, критикува Плевнеилев и допълва, че това решение „отслабва ЕС“. Арх. Любомир Станиславов: Казусът с „Volkswagen“ не е приключил „Преговорите с „Volkswagen” за изграждане на автомобилен завод у нас са все още не са приключили“, каза в студиото на &bdqu… Прочети повече Очаква се еврокомисарят Вестагер да се намеси, за да гарантира лоялна конкуренция с Турция.

 

 

Българите получават подкрепа от консервативния европейски политик Манфред Вебер, който написа миналата седмица писмо до Вестагер призовавайки я да разгледа подробно споразуменията между VW и Турция, за да предотврати „нелоялната конкуренция“, която унищожава работни места в Европа. Първоначално България се надяваше да получи зелена светлина от правителството на Долна Саксония и от синдиката на VW относно изграждането на новия завод близо до София. След като става ясно, че е предпочетена Турция, разочарованието в България е голямо.

 

 

„За нас е много съмнително, че министър-председателят на Долна Саксония и член на Надзорния съвет на VW Стефан Вайл и синдикатът на VW се застъпват толкова силно за завод в Турция“, казва Плевнелиев. Смяташе се, че социалдемократическият политик Вайл ще вземе страната на България. Провинция Долна Саксония държи 11,8% от акциите на VW. Плевнелиев обвини Турция в некоректност и нечестност, относно инвестицията на Volkswagen „Не сме разочаровани от това, че Volkswagen предпочете Турция. Но донякъде състезанието беше нечестно и некоректно, от страна на турска…

 

 

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Теренът на бившия металургичен завод принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти „Соравиа“ (Soravia). Българският министър-председател Бойко Борисов обеща да покаже на VW, че ще бъде „най-лоялния партньор на най-големия автомобилен гигант в света“. Премиерът се позова на доброто местоположение за германските инвеститори и много ниските данъци.

 

Петел

loading...
0
Икономика

More in Икономика

borisov_avionams_facebook

Прехваленият от Борисов „Авионамс“ 4 години не връща кредитите си към КТБ

октомври 9, 2019
mika-zayka

Мика Зайкова: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има

октомври 9, 2019
драгиранеbig_561e780db305

Доган получи страхотен подарък преди изборите, за който дори инвеститор като „Фолксваген“ не би и мечтал

октомври 8, 2019
1552026737

„Газпром“: България ще получава газ от „Турски поток“, ако е готова. И двете разклонения ще са готови до края на годината

октомври 5, 2019
senzaciia-eto-ia-lichnata-prichina-zaradi-koiato-plevneliev-otkaza-da-e-prezident-1

Плевнелиев за провала с „Фолксваген“: Беше неравна битка, на Турция не й пука за ценностите и общия пазар

октомври 3, 2019
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.

Край на залаганията! „Фолксваген“ вече регистрира завода си в Турция

октомври 2, 2019