Коментари

Проф. Димитър Иванов разби хвалбите на Борисов за износа: Не цитирайте голи цифри сами за себе си!

Проф. Димитър Иванов разби хвалбите на Борисов за износа: Не цитирайте голи цифри сами за себе си!

 

2018_05_14-Dimitar-Ivanov-Facebook1-650x418

 

ЗА ПО-ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЦИФРИ И КЪМ СТАТИСТИКАТА

Винаги е добре и полезно, ако можем да се похвалим с икономически успехи. Ако можем да кажем и да обясним на нашите съграждани, а и на света, че независимо от всички трудности, България и българската икономика продължават да се развиват успешно напред.

В това отношение, данните на Националния Статистически Институт и цитирани от българския премиер са важни. Всеки министър-председател би желал да може да се похвали с положителни успехи.

Това, обаче, което е повод за моят коментар и което ме озадачава е странните различия в цитираните цифри в изказването на Премиера и в публикувания от НСИ Отчет за ТЪРГОВИЯ СЪС СТОКИ НА БЪЛГАРИЯ С ТРЕТИ СТРАНИ ПРЕЗ ПЕРИОДА ЯНУАРИ – АВГУСТ 2019 ГОДИНА
(ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ).

Според болшинството от българските медии, Премиерът е казал в неговия профил във Фейсбук следното: „Расте износът за ЕС с 4.8%, както и този за трети страни с 4.3%. Не спираме да работим и усилията дават резултати.“

Според публикувания Отчет на НСИ, износът на България за ЕС за цитирания период от януари-август 2019 година се е увеличил не с 4.8%, а с 3.6%. Разликата далеч не е малка. Това може ясно да се види на приложената в Отчета на НСИ, Таблица 2 отнасяща се до Изменение в стойностния обем на износа и вноса на България през периода януари – август 2019 г. спрямо същия период на предходната година в Проценти (данните са от 10.10.2019).

Странна е и разликата между двете по-долу приложени от мене Графики на Номиналното изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 – 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година).

Графиките са публикувани от НСИ и обхващат два почти идентични периода: януари-юли 2019 – горната графика и януари-август 2019 – долната. И на двете се правят сравнения по месеци с данните за 2018 г. Различията за 2018 г. по месеци се виждат с просто око. Добавянето на данните за месец август 2019 г. не променя миналите данни за 2018 г. в сравнителна динамика, включително и ако приемем измененията в стойностния обем по текущи цени.

Някакво обяснение за тези странни различия е необходимо.

Заедно с това, бих казал и следното. Бих посъветвал главно политиците, били те управляващи или не, както и журналистите.

Не цитирайте, не публикувайте, не се хвалете с голи цифри, сами за себе си.

Икономическите показатели, статистическите показатели, имат значение само и единствено в конкретния комплексен социално-икономически контекст. А контекстът, винаги е почти невъзможно да бъде анализиран, само на базата на един показател, бил той темп на икономическия растеж, или увелиние на износа.

Контекстът, за да бъде анализиран и разбран се нуждае от експлицитни и прецизни сравнения с други цифри и показатели. Как този даден показател може да се сравни с други държави, с други времена?

Как можеш да дадеш абсолютна цифра, че износът на България никога не е бил толкова голям в нейната история, ако тези неща не се сравнят в историческа динамика и в дял към брутния вътрешен продукт с други времена.

Какво означава да кажеш, че икономиката се развива с големи темпове, без да сравниш този показател с общите разходи, с разходите за най-необходими продукти и услуги, с разходите за луксозни стоки и т.н.?

Какво означава, че износът ни се е увеличил с даден процент, ако не съпоставиш този показател със структурата на износа, с продължаващото намаляване на поръчките от чужбина (отчитано от националната статистика), с намаляването на преките чужди инвестиции, с почти трикратното намаляване на брутообразуването в основен капитал, говорещо красноречиво за драматичното ни изоставане в модернизацията на българската индустрия?

Как можеш да сравняваш – без да видиш и опасният ни спад в запасите ни, като дял от БВП (почти два пъти, отново отчитано от НСИ)?

Не цитирайте цифри и показатели без значение и обвързване с живота на хората. Независимо дали тези показатели са макро или микро-икономически; независимо дали се отнасят до бюджета, до търговията, данъците, спестяванията или задълженията ни.

Винаги използвайте да кажете, колко е съответния показател на глава от населението или колко се пада на домакинство.

Когато говорите за увеличаването на бюджетния дефицит в проценти, какво казвате – нищо.

Кажете, това увеличаване, което правите на бюджетния дефицит, или на външните ни задължения – как в повече ще се отрази на всяко домакинство за следващите години, или как правителството очаква Ние – данъкоплатците да доплатим тези екстра увеличения с повече данъци в следващите години.

Не мислете, че хората са наивни, или че са невидими, че ги няма. Не казвайте само половината от нещата.

Казвайте цялата истина, за всички заинтересовани страти и групи от обществото ни, за всички участници в това общество и пазар: и за потребители, и за предприемачи, за производители, за бизнесмени, за иноватори и за обикновени работници.

И тогава Вашата истина за икономиката, за успехите ни или за неуспехите ни ще бъде истината. Корелативно и комплексно обвързана.

И не бих пропуснал и това, че не бива да се създават фалшиви трендове и очаквания. Откриването на един нов цех, едно посещение в чужбина, разговор с инвеститор – и вече една ентусиазирана картина на икономиката ни е създадена от вас и от пиарите. Тези неща не създават устойчиви трендове, не правят реалната икономика. Подобни комбинации от факти без особени резултати и фундамент най-често са твърде не представителни. Хората го виждат и го разбират.

И затова подчертавам, ако обичате, обръщайте много по-голямо уважение към икономическите показатели и към сериозната, аналитична статистика.

Българската икономика само би спечелила от това.

Проф. Димитър М. Иванов
д-р на икономическите науки
Лондон – София
10 Октомври 2019 г.

Снимка на Dimitar M Ivanov.
От фейсбук страницата на проф. Д.Иванов

loading...
0
Коментари

More in Коментари

биеналеphpzfswsr_800x

500 000 лв. плати България за това, което виждате, като наше участие на Венецианското биенале

февруари 3, 2020
иноптичка026f89cd2c0b45abb732e0895374a871

Ако арестуват „по гешевски“ мъжа на синоптичката, обещавам да не гъкна

февруари 3, 2020
владислав горанов_0

Какво още трябва да стане, за да подаде Горанов оставка?

февруари 3, 2020
минековnews__92a4c39ce6431ee2ac9927ea563ea459

Велислав Минеков: Г-н главен прокурор, кои министри са ползвали частния самолет на Васил Божков?

февруари 2, 2020
Домусчиев

52 милиона лева, двойният стандарт на Гешев и един Домусчиев

февруари 1, 2020
beleznici_bojkov_1

Случилото се с Божков бе описано още на 21.11.19, следва Борисов

февруари 1, 2020