Политика

Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас. Лавров с визата в София, след него чакаме и Путин

Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас. Лавров с визата в София, след него чакаме и Путин

захариthumb_910x0_Захариева-Лавров

 

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

 

 

„Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана“, каза Лавров днес след преговорите с българския си колега в Москва.

По думите му подготовката за визита на руския президент Путин  в България върви на много по-високо ниво – между президентските институции на двете страни, както и между Кремъл и правителството на Борисов. Лавров е оптимист, че догодина Путин ще посети страната ни.

На съвместна пресконференция след преговорите между двамата министри Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

 

 

„Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България“, каза Лавров.

 

 

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ „Белене“.

 

 

Росатом е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“. Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

 

 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

 

 

 

„Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на „Турски поток“. Както съобщи министър (Захариева – бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година“, каза също така Лавров.

 

 

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

 

 

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя.

 

 

Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

 

 

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

 

 

loading...
0
Политика

More in Политика

бигbig_bjhyvo

Борисов с обръщение към българите за удължаване на извънредното положение: Благодаря ви, гордея се с вас!

април 1, 2020
0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

април 1, 2020
7764556

Менда Стоянова: Ще се наложи извънредното положение да бъде удължено

април 1, 2020
kacarov2

Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

април 1, 2020
big_swe

Мутафчийски: Ако пробите на депутатите са отрицателни, ще продължат да работят. Не можем да закрием държавата

април 1, 2020