САЩ

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

 

Bottle is pouring red wine in a glass

 

 

Съединените щати не изключват налагането на мита върху европейските вина и сирене на фона на решение на Световната търговска организация (СТО) за съдебни спорове около Airbus.

Това заяви в интервю за Sky TG24 държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от ТАСС. Стенограмата от разговора бе разпространен в сряда от пресслужбата на Държавния департамент.

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

В сряда арбитражът на СТО позволи на САЩ да наложат мита върху стоки и услуги на страните от ЕС с почти 7,5 милиарда долара поради факта, че ЕС не е спазил приетите по-рано решения на СТО по отношение на субсидиите на Airbus.

 

 

В тази връзка Помпео беше попитан дали има вероятност да се наложат мита върху сиренето и виното от ЕС. „Работим с вашето правителство, работим с органите на ЕС, за да се опитаме да намерим правилния набор от начини да отговорим на решението, взето днес от СТО. Това е сериозен въпрос. Скоро ще започнем да работим върху разработването на нашия отговор. Разбира се, това случаят, в който някои от описаните от вас продукти може да подлежат на списък от мита“, отговори Помпео.

 

 

 

По информация на „Файненшъл Таймс“ самолетите от ЕС могат да бъдат обмитени с 10%, а селскостопанските и индустриалните стоки – до 25%. В това влизат мляко, маслини, метални инструменти и др.

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г.,

Съдебният спор за субсидии на Европейския съюз Airbus е от 2004 г. Вашингтон се оплака от практиката на субсидиране на тази самолетна компания от Великобритания, Германия, Испания и Франция. След това се проведе поредица от съдебни спорове. ЕС настоява ситуацията със субсидиите да се приведе в съответствие с правилата на СТО. Въпреки това през май 2018 г. апелативният орган на СТО се произнесе в полза на САЩ.

 

 

Размерът на обезщетението, на което сега САЩ имат право, е най-големият в историята на СТО. В същото време тя е по-малка от тази, на която се разчита от американската страна, която поиска разрешение за предприемане на мерки за противодействие срещу ЕС за $10,56 млрд. За да влезе в сила настоящото арбитражно решение, САЩ ще трябва да получат одобрението на органа за разрешаване на спорове на СТО.

 

Нюз БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

февруари 6, 2020
2

Започва най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години

февруари 4, 2020
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Огромна трагедия и коварство: Демократите оплакват провала си в импийчмънта срещу Тръмп

февруари 1, 2020
сюл1580214937-lisd

Загина офицерът от ЦРУ, координирал ликвидирането на Сюлеймани

януари 28, 2020
изи1476793511-shutterstock-397569799

САЩ спира визите на 7 страни, ето кои са те

януари 22, 2020
big_Donald_Trump

Откриха процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената

януари 16, 2020