САЩ

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

 

Bottle is pouring red wine in a glass

 

 

Съединените щати не изключват налагането на мита върху европейските вина и сирене на фона на решение на Световната търговска организация (СТО) за съдебни спорове около Airbus.

Това заяви в интервю за Sky TG24 държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от ТАСС. Стенограмата от разговора бе разпространен в сряда от пресслужбата на Държавния департамент.

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

В сряда арбитражът на СТО позволи на САЩ да наложат мита върху стоки и услуги на страните от ЕС с почти 7,5 милиарда долара поради факта, че ЕС не е спазил приетите по-рано решения на СТО по отношение на субсидиите на Airbus.

 

 

В тази връзка Помпео беше попитан дали има вероятност да се наложат мита върху сиренето и виното от ЕС. „Работим с вашето правителство, работим с органите на ЕС, за да се опитаме да намерим правилния набор от начини да отговорим на решението, взето днес от СТО. Това е сериозен въпрос. Скоро ще започнем да работим върху разработването на нашия отговор. Разбира се, това случаят, в който някои от описаните от вас продукти може да подлежат на списък от мита“, отговори Помпео.

 

 

 

По информация на „Файненшъл Таймс“ самолетите от ЕС могат да бъдат обмитени с 10%, а селскостопанските и индустриалните стоки – до 25%. В това влизат мляко, маслини, метални инструменти и др.

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г.,

Съдебният спор за субсидии на Европейския съюз Airbus е от 2004 г. Вашингтон се оплака от практиката на субсидиране на тази самолетна компания от Великобритания, Германия, Испания и Франция. След това се проведе поредица от съдебни спорове. ЕС настоява ситуацията със субсидиите да се приведе в съответствие с правилата на СТО. Въпреки това през май 2018 г. апелативният орган на СТО се произнесе в полза на САЩ.

 

 

Размерът на обезщетението, на което сега САЩ имат право, е най-големият в историята на СТО. В същото време тя е по-малка от тази, на която се разчита от американската страна, която поиска разрешение за предприемане на мерки за противодействие срещу ЕС за $10,56 млрд. За да влезе в сила настоящото арбитражно решение, САЩ ще трябва да получат одобрението на органа за разрешаване на спорове на СТО.

 

Нюз БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

epa07464705 US Secretary of State Mike Pompeo speaks at the State Department in Washington, DC, USA, 26 March 2019. Pompeo announced the US will not assist nongovernmental organizations (NGOs) which fund third parties that provide abortions. Pompeo also said the US will reduce contributions to the Organization of American States (OAS), and prohibit US funds to OAS-related groups that advocate for or against abortion.  EPA/ERIK S. LESSER

САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“ за операция в Сирия

октомври 10, 2019
ебе768x432

САЩ обмислят да се оттеглят и от Договора за открито небе

октомври 8, 2019
phphd0zs6_800x_

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

октомври 7, 2019
сдържаbig_1067

САЩ въвличат България в план за „сдържане на Русия“ в Черно море, поставят ракети на нашия бряг и в Румъния

октомври 7, 2019
камара9012e91288092ba14f495b646754c8a7

Демократите задействаха импийчмънт на Тръмп, няма гаранции, че ще съберат гласове

септември 26, 2019
660_245d7cee326d54d8471ba16cf34d8b5c

Тръмп е поискал от украинския президент да се разследва Джо Байдън

септември 25, 2019