САЩ

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

phphd0zs6_800x_

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия, които той би сметнал за недопустими.

„Ако Турция направи нещо, което аз, по моята велика и ненадмината мъдрост сметна за недопустимо, напълно ще разруша и унищожа икономиката на Турция /аз съм правил това преди/“, написа Тръмп в Туитър.

 

 

Той подчертава, че Турция, Европа и останалите страни са длъжни да понесат отговорността за пленените от терористичната организация Ислямска държава военни и за членовете на техните семейства.

 

 

Тръмп твърди, че САЩ са направили повече от очакваното в борбата с Ислямска държава. „Сега е времето другите жители на региона, притежаващи големи богатства, да защитят своята територия“, пише той в Туитър.

 

 

Припомняме, че през август се състояха турско-американските преговори за създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че ако Вашингтон започне да пречи за сформирането на зоната, Анкара ще стартира военна операция срещу кюрдските отряди, подкрепяни от САЩ.

На 5 октомври Ердоган анонсира началото на операцията, по-късно съобщи за дислоцирането на допълнителни войски до границата със Сирия. В момента е на посещение в Сърбия.

Белият дом заяви, че въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят Турция и няма да участват в нейната военна операция. Ердоган после съобщи, че САЩ изтегля своите войски от североизточната част на Сирия.

 

 

Отново в Туитър Тръмп заяви, че е настъпило времето САЩ да излязат от безкрайните войни. „Кюрдите водиха борбата си заедно с нас, но за това им се плащаше и се доставяха оръжия. Дълги години кюрдите се бориха против Турция. В продължение на три години аз предотвратявах тази борба. Но е време за американските военни да се завърнат у дома и да оставят назад безкрайните войни в Сирия“, написа американският президент.

 

 

 

Той отбелязва, че САЩ са имали ангажимента да бъдат на територията на Сирия за 30 дни, но това е било преди няколко години. „Ние останахме там и без всякаква цел се оказахме въвлечени в тази война“, пише Тръмп.

 

 

Президентът припомня, че когато е дошъл на власт, Ислямска държава е била заплаха за региона. „Впоследствие тази терористична организация беше напълно унищожена, заловени са хиляди нейни бойци, в това число европейци. Европа не иска да си върне заловените терористи. Отговорността за тази ситуация сега е на Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, кюрдите и Русия. Всички те ненавиждат бойците на Ислямска държава“, пише Тръмп в Туитър.

loading...
0
САЩ

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

февруари 6, 2020
2

Започва най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години

февруари 4, 2020
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Огромна трагедия и коварство: Демократите оплакват провала си в импийчмънта срещу Тръмп

февруари 1, 2020
сюл1580214937-lisd

Загина офицерът от ЦРУ, координирал ликвидирането на Сюлеймани

януари 28, 2020
изи1476793511-shutterstock-397569799

САЩ спира визите на 7 страни, ето кои са те

януари 22, 2020
big_Donald_Trump

Откриха процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената

януари 16, 2020