САЩ

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

phphd0zs6_800x_

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия, които той би сметнал за недопустими.

„Ако Турция направи нещо, което аз, по моята велика и ненадмината мъдрост сметна за недопустимо, напълно ще разруша и унищожа икономиката на Турция /аз съм правил това преди/“, написа Тръмп в Туитър.

 

 

Той подчертава, че Турция, Европа и останалите страни са длъжни да понесат отговорността за пленените от терористичната организация Ислямска държава военни и за членовете на техните семейства.

 

 

Тръмп твърди, че САЩ са направили повече от очакваното в борбата с Ислямска държава. „Сега е времето другите жители на региона, притежаващи големи богатства, да защитят своята територия“, пише той в Туитър.

 

 

Припомняме, че през август се състояха турско-американските преговори за създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че ако Вашингтон започне да пречи за сформирането на зоната, Анкара ще стартира военна операция срещу кюрдските отряди, подкрепяни от САЩ.

На 5 октомври Ердоган анонсира началото на операцията, по-късно съобщи за дислоцирането на допълнителни войски до границата със Сирия. В момента е на посещение в Сърбия.

Белият дом заяви, че въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят Турция и няма да участват в нейната военна операция. Ердоган после съобщи, че САЩ изтегля своите войски от североизточната част на Сирия.

 

 

Отново в Туитър Тръмп заяви, че е настъпило времето САЩ да излязат от безкрайните войни. „Кюрдите водиха борбата си заедно с нас, но за това им се плащаше и се доставяха оръжия. Дълги години кюрдите се бориха против Турция. В продължение на три години аз предотвратявах тази борба. Но е време за американските военни да се завърнат у дома и да оставят назад безкрайните войни в Сирия“, написа американският президент.

 

 

 

Той отбелязва, че САЩ са имали ангажимента да бъдат на територията на Сирия за 30 дни, но това е било преди няколко години. „Ние останахме там и без всякаква цел се оказахме въвлечени в тази война“, пише Тръмп.

 

 

Президентът припомня, че когато е дошъл на власт, Ислямска държава е била заплаха за региона. „Впоследствие тази терористична организация беше напълно унищожена, заловени са хиляди нейни бойци, в това число европейци. Европа не иска да си върне заловените терористи. Отговорността за тази ситуация сега е на Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, кюрдите и Русия. Всички те ненавиждат бойците на Ислямска държава“, пише Тръмп в Туитър.

loading...
0
САЩ

More in САЩ

epa07464705 US Secretary of State Mike Pompeo speaks at the State Department in Washington, DC, USA, 26 March 2019. Pompeo announced the US will not assist nongovernmental organizations (NGOs) which fund third parties that provide abortions. Pompeo also said the US will reduce contributions to the Organization of American States (OAS), and prohibit US funds to OAS-related groups that advocate for or against abortion.  EPA/ERIK S. LESSER

САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“ за операция в Сирия

октомври 10, 2019
ебе768x432

САЩ обмислят да се оттеглят и от Договора за открито небе

октомври 8, 2019
сдържаbig_1067

САЩ въвличат България в план за „сдържане на Русия“ в Черно море, поставят ракети на нашия бряг и в Румъния

октомври 7, 2019
Bottle is pouring red wine in a glass

САЩ не изключват налагане на мита върху европейските вина и сирена

октомври 3, 2019
камара9012e91288092ba14f495b646754c8a7

Демократите задействаха импийчмънт на Тръмп, няма гаранции, че ще съберат гласове

септември 26, 2019
660_245d7cee326d54d8471ba16cf34d8b5c

Тръмп е поискал от украинския президент да се разследва Джо Байдън

септември 25, 2019