СВЯТ

Тръмп махна визите за Полша, за България остават

Тръмп махна визите за Полша, за България остават

97a02e067facfd296f85cbbd2ce0d140

 

 

Американският президент Доналд Тръмп обяви изненадващо в петък, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни. На 23 септември той заяви готовността Вашингтон да направи тази крачка „в следващите седмици“. Тогава Тръмп обсъди с президента Анджей Дуда въпроси за отбраната, сигурността, енергетиката и др. Сред тях бе и увеличаването на присъстващите на ротационен принцип американски военни в Полша с около 1000 души.

 

 

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официалното посещение на американския президент във Варшава по повод годишнината от началото на Втората световна война с нападението срещу Полша на 1 септември 1939 г. Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

 

 

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

 

 

 

Варшава от години се представя като може би най-симпатизиращата на САЩ източноевропейска държава, но в случая това няма значение за отмяната на визите. Има правило, съгласно което безвизово пътуване би могло да се обсъди, след като намалее под 3% броят на отхвърлените молби за визи. Периодът, в който се регистрира този показател, приключва на 30 септември, т.е. в края на фискалната година в САЩ. Изчисления на посолството на САЩ в Полша показваха това лято, че показателят ще бъде покрит и вече има основание поляците да започнат да пътуват свободно през Атлантика.

 

 

Страните от ЕС, за които все още се изискват визи за пътуване до САЩ, са България, Румъния, Хърватия и Кипър. В последните години България се опитва да убеди американската администрация да свали визите, но все още сме далеч от критериите на американците. В момента около 18% от българите, кандидатстващи за визи, получават отказ.

 

На фотоса в заглавието: Доналд Тръмп с полския президент Анджей Дуда

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

турция сирия операция

От последните минути: Турската армия нахлу в Сирия!

октомври 9, 2019
италияbig_1ee6

Италия намалява драстично броя на депутатите си, ще пести по 100 милиона евро годишно

октомври 9, 2019
svedski_800

В парламента на Швеция: Депутатите без пожизнени пенсии и гратис шведски маси, Риксдагенът само с 3 коли „Волво S80”.

октомври 9, 2019
ебе768x432

САЩ обмислят да се оттеглят и от Договора за открито небе

октомври 8, 2019
ченгета68cbe8d607a85c1275510d7c0389d852

Защо полицаите в САЩ винаги докосват стопа на спряната кола? ВИДЕО

октомври 8, 2019
phphd0zs6_800x_

Тръмп заплашва да унищожи икономиката на Турция

октомври 7, 2019