ОБЩЕСТВО

А бяха времена, когато имахме истинска армия: Вижте бляскавия парад по случай 1300-годишнината на България! ВИДЕО

А бяха времена, когато имахме истинска армия: Вижте бляскавия парад по случай 1300-годишнината на България! ВИДЕО

парад52345234trewtwert

 

 

През 1981 година България отбеляза 1300-годишнината от създаването на държавата ни по тържествен и вълнуващ начин. Черешката на тортата беше бляскавият военен парад, провел се традиционно на жълтите павета до Партийния дом.

 

 

Това наистина бяха времена, в които разполагахме с истинска армия, съставена от добре обучена и многобройна войска, въоръжена по последна дума на техниката за онова време. Парадът премина пред мавзолея на комунистическия лидер Георги Димитров, а от трибуната войниците и офицерите бяха приветствани лично от Тодор Живков. Тато беше в компанията на целия соцелит, както и от цвета на командирския състав на Българската народна армия.

 

 

 

Честванията на 1300-годишнината от основаването на българската държава се проведоха в условията на Студената война и ръководството на БКП, начело с Тодор Живков се постара да покаже доброто лице на строя.

 

 
За целта за първи път властта даде възможност у нас да се приберат хиляди емигранти и семействата им, които през годините бяха избрали бягството в чужбина като алтернатива на случващото се в социалистическия лагер.

 

 

 

Идеята на Людмила Живкова е годишнината да не бъде отбелязана с еднократен тържествен акт, каквато е била традицията до момента, а с мащабна културна програма, предлагаща събития през цялата 1981 година, пише socbg.com.

 

 

 

За целта са създадени координационни органи на вътрешно и международно ниво, в които участват близо 2800 души. През 1978 година комисията представя „Национална програма за развитие и координация на дейностите, свързани с 1300-годишнината от основаването на българската държава”, която старателно описва всички инициативи, които ще бъдат свързани с тържественото отбелязване на годишнината.

 

 

Според програмата са обособени 7 ключови области – „Изкуство и култура”, „Просвета и образование”, „Наука и технически прогрес”, „Икономика”, „Непроизводителна сфера”, „Средства за масова информация” и „Международна дейност”, като във всяка от тях ще има значително приготвления за историческия юбилей. Така, след като планът на действие е приет, започва и практическото му изпъление.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024