Политика

Борисов: Ако спрем износа на оръжие за Турция, ще си убием военната индустрия

Борисов: Ако спрем износа на оръжие за Турция, ще си убием военната индустрия

 

Срещите на българския премиер Бойко Борисов в Брюксел започнаха. Пред журналисти той коментира Брекзит, Северна Македония и Албания, както и акцията на полицията срещу БФС заради съмнения за уреждане на мачове.

 
„Ние имаме ясно становище, много важно за Балканите и за региона – Албания и Северна Македония да стартират преговори, в противен случай винаги съм говорил какво ще се случи в региона. Ще бъде историческа грешка, ако не ги допуснем. Не бихме си позволили да спрем Северна Македония. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави и в следващите 15 г. съм убеден, че няма да има подобна възможност.

 

 

Сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат за това, че имаше отзоваване на кандидати за еврокомисари. С всички си големи кусури, те заслужват да бъдат допуснати, ще бъде историческа грешка, ако не го направим“, заяви той по въпроса с даването на зелена светлина на Албания и Северна Македония.

 

 

„Северна Македония като население е колкото София. Какъв е рискът? Изведнъж си показваме рогата срещу тях“, каза още българският премиер.

 

 

„Възхищавам се на Мишел Барние за огромната денонощна работа“, похвали той главния преговарящ с Лондон за Брекзит. Борисов обаче предпочете да запази спокойствие и да се изчака гласуването в британския парламент в събота. „Ние този филм вече го играхме“, отбеляза той.

 

 

„Най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Незабавно трябва да прекратят и да седнат да вземат решение тази война да престане. Не мога да намеря логиката – още преди да започне войната и САЩ се изтеглиха. Имаме за 3 млн. долара износ. Те оръжията се изнасят за места, където имаме конфликти. Ние оръжия нито за Щатите, нито за Германия, нито за Франция ще изнесем. То като спрем за Турция и ще спрем и за другите места. Просто с този въпрос искате да си убием военната индустрия. Знам кой сте и защо питате. Не един и два отрасъла така закрихме. И после като излязат на протест работниците? Можем и без тези 3 млн. долара, но какво правим?“, ядоса се Борисов на глупав журналистически въпрос дали ще наложим ембарго на Турция и ще спрем да изнасяме оръжие за страната.

 

 

 

„Фолксваген“ е частна компания, избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, че се подготвихме и влязохме в първата двойка на избор. Контрапродуктивно е мисля с натиска, който подлагаме към „Фолксваген“. Четири пъти съм се срещал, без да обеля и дума. Не случайно разширавяме Калотина, строим магистрала „Европа“, защото знаем колко камиона и влака ще излизат на ден. Ако продължим с този тон, че едва ли не ние топим „Фолксваген“, ще изберат друга дестинация. Ние само сме им предложили терените – и в София, и в Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарвали, всичко са фотографирали“, коментира той дали „Фолксваген“ ще дойде у нас.

 

 

„Като гледам дебатите по телевизията, всеки град иска стадион. На кой да го построиш и дадеш този стадион. Като се промени, тогава ще говорим пак. Колко пъти говорихме за ДЮШ и за нещата, които можем да помогнем? Това, че не искам да се ангажирам да работя с този президент на БФС и дали ще си приемат оставката му, си е тяхна работа. Аз с този президент няма да работя. Той е начело на БФС доста преди мен. Избран е от неговата партия и затова сега така го бранят“, каза той за оставката на Борислав Михайлов като шеф на БФС. Припомняме, че Борислав Михайлов бе избран за президент на БФС на 21 октомври 2005 г. По това време управляваше кабинетът на Сергей Станишев и тройната коалиция.

 

 

„Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Колко расистки кампании имаха те? Вие сте красиви, може да ги накарате да си признаят“, призова премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет.

 

„Питайте английските журналисти колко расистки прояви имаше в тяхната страна?“, завърши Борисов.

 

Източник: Епицентър. бг

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024