Политика

България гласува – общо 36 288 мераклии напират за местната власт

България гласува – общо 36 288 мераклии напират за местната власт

5f04a3954b487c203208cd2c49665091

 

 

 

Общо 36 288 кандидати участват в днешните избори за кметове и общински съветници, съобщиха от Централната избирателна комисия. Избирателите с право на глас са 6 227 901.

 

 

Кандидатите за общински съветници са 29 515, кандидатите за кметове на общини са 1254, кандидатите за кметове на кметства – 5059. В София, Пловдив и Варна, освен кметове на общини, ще се избират и кметове на райони – кандидатите са общо 460.

 

 

 

Кандидат за кмет е избран на първи тур, ако за него са гласували повече от половината подали своя вот. Ако никой не е събрал такава подкрепа, в населеното място се провежда втори тур между двамата кандидати, които са събрали най-голяма подкрепа. Балотажът е на 3 ноември, една седмица след първия тур.

 

 

 

Гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен, ако след крайния часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час.

 

 

За да бъде действителна бюлетината, вотът в нея трябва да е отбелязан само за една партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят. Гласът е действителен дори да не е отбелязана преференция. Същото важи и е отбелязана повече от една преференция, тогава обаче вотът се зачита само за партията, но преференциите не се отчитат.

 

 

Бюлетината е действителна, само ако на нея са поставени два печата от избирателната комисия. Вотът няма да бъде зачетен, ако на хартията е изписано нещо или ако е надраскана.

По закон гласуването на избори е задължително, но няма никакви последици, ако не отидете до урните.

 

 

 

 

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини – може да не се гласува за кмет, но да се за общински съветници или обратното. За да стане това, избирателят трябва да уведоми представителя на избирателната комисия каква бюлетина иска да получи и каква не иска. След като пусне своята бюлетина в урната, той ще бъде записан като гласувал само в списъка за дадения вит вот, който е упражнил.

 

 

 

И още нещо – избирателят има право да гласува за кандидат за кмет, издигнат от дадена партия, коалиция или инициативен комитет и за листа от общински съветници на друга партия и коалиция.

 

 

 

 

Най-отдолу в бюлетините за кметове на община, на кметство, на район и за общински съветници има и опция „Не подкрепям никого“. Тези гласове са действителни и се отчитат към избирателната активност, но не участват в определянето на прага за влизане в общински съвет.

 

 

 

На тези местни избори в листата за общински съветници партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Така например третият в листата за общински съветници ще е с номер 103, а 23-тият – с 123.

 

 

 

Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. Затова ако избирателят е решил да гласува и преференциално за определен общински съветник, трябва предварително да види под кой номер е кандидатът. Пред избирателната секция ще има списъци с имената и номерата на кандидатите.

 

 

Доскоро и партиите, и преференциите бяха номерирани от 1 нататък. Това водеше до т.нар. феномен“15/15″ – когато избиратели погрешно гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината. Решението за въвеждане на новите правила беше взето при промените в Изборния кодекс през февруари т.г.

 

 

При местни избори няма секции извън страната. Избирателите могат да гласуват по настоящ или постоянен адрес само за кмет и общински съветник в съответното населено място в България. Ако обаче регистрацията на даден избирател е направена преди по-малко от 6 месеца преди вота.

 

 

Ако избирателят има адресна регистрация само по настоящ адрес в съответната община или кметство, ще може да гласува за общински съветници и за кметове в тази община или кметство, ако е подал заявление за гласуване по настоящ адрес не по-късно от 12 октомври 2019 г.

 

 

 

По време на местните избори няма да има машинно гласуване в нито една секция в страната. Според последните промени в изборния закон, машинното гласуване ще се прилага само за избори за депутати, за евродепутати и за президент и вицепрезидент.

 

 

 

На евроизборите машинно гласуване имаше в 3000 секции. Преди да бъде коригиран, изборният закон предвиждаше с устройства да се гласува в 6000 секции, а от 2020 г. нататък – във всички секции. Парламентът обаче отмени тези текстове само пет месеца след като ги прие.

 

 

 

Не се допуска гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт. Ако личната ви карта е с изтекъл срок, повредена, изгубена, унищожена или открадната, трябва да представите пред членовете на секционната комисия оригинално удостоверение за издаване на лични документи.

 

Лупа БГ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024