Здраве

Всеки втори българин доплащал, за да се лекува в болница

Всеки втори българин доплащал, за да се лекува в болница

zx860y484_3314498

 

 

 

50 на сто от хората, лежали в болница, са доплащали за медицинска помощ – сочат данните на социологическо проучване на агенция “Тренд”, проведено сред 1006 души в периода 11-18 октомври, предаде БНР. Най-много хората са доплащали за диагностика и изследвания, сочат още данните, оповестени на Първата национална конференция “Заедно за повече здраве”, организирана от фармацевтичния бизнес у нас.

 

 

 

Изследването на агенция “Тренд” за това какъв е образът на здравната система за хората,формиран през медиите и социалните мрежи, сочи, че хората виждат негативно здравната система, съобщи Димитър Ганев от социологическата агенция:

 

 

“Средна оценка 3 по тази скала. Какви са проблемите на българското здравеопазване – ниско качество на лечението, високо доплащане за медицински услуги, високо доплащане за лекарства, липсват медицински кадри, лошо състояние на болниците. На кое в най-голяма степен се дължат проблемите в здравеопазването – лош контрол в системата и съответните институции и органи – 45%, недостатъчно финансиране – 29%”.

 

 

Отговорите на анкетираните са по-балансирани, когато те са имали реален досег със здравната система, отбеляза обаче Димитър Ганев. 40 на сто са удовлетворени от здравното обслужване, а 53% не са удовлетворени. Хората имат високо доверие в българските фармацевти, следват ги лекарите и медицинските сестри. 50 на сто обаче са доплащали, като 19% от тях са плащали за изследвания, 15 на сто – за лекарства, 13% – за консумативи.

 

 

Необходим е експертен и обществен дебат за здравеопазването, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция “Заедно за повече здраве”.

 

 

Имаме нужда от обществен дебат колко повече средства да се дават, как най-разумно да се разпределят, а има и нови теми, за които трябва да подготвим обществото, допълни Дончев. Иновациите в здравеопазването съдържат потенциал за конфликт – поддържат човешкия живот, но някои от тях са много скъпи, каза още Дончев.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че за следващата година парите за здравеопазване ще бъдат с 500 млн. лв. повече, а през 2022-ра г. се очаква общият им размер да бъде 6,4 млрд. лв.

 

 

 

Според участниците в изследването за здравната система държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, но и парите трябва са харчат по-ефективно, а на пациентите трябва да се осигури по-добър и навременен достъп до лекарства. Здравни експерти предложиха повече средства в здравеопазването да влязат с увеличаване на акциза върху цигарите, като този процент влиза в здравната система за лечение на заболяванията, които се причиняват от тютюнопушенето и като падне ДДС върху лекарствата.

 

 

Фармабизнесът изнесе данни, според които, благодарение на нови медикаменти и то финансирани от Здравната каса, е подобрено значително лечението на хепатит С, на захарния диабет, на рака на гърдата и на ХИВ и СПИН болните у нас. Същевременно обаче е неравномерен достъпът до аптечната мрежа, като тази услуга е съсредоточена в пет големи градове в страната, по данни на Фармацевтичния съюз.

 

inews

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023