Европа

В Каталуня ври и кипи – протести и всеобща стачка срещу присъдите на сепаратистките лидери

В Каталуня ври и кипи – протести и всеобща стачка срещу присъдите на сепаратистките лидери

0000426612-article2

 

 

Напрежение в Испания. Тежки сблъсъци между полицията и силите на реда в последните часове в Барселона. Протестиращи замеряха полицаи с камъни и бутилки, подпалени са контейнери за смет, блокирани са булеварди, съобщава БНТ.

Над половин милион души се присъединиха към протестите срещу присъдите за 9 сепатаристки лидери в Каталуния с възгласи „свобода за политическите затворници“. Там днес е обявена обща стачка. Протестни шествия от цялата провинция се събраха в регионалната столица Барселона.

 

 

Регионални влакове и метрото в Барселона се движат с разредено разписание заради стачката. Автопроизводителят Сеат спря производството си в местен завод до събота заради протестните шествия и блокирани пътища. Отложено е и футболното дерби Барселона – Реал Мадрид. От началото на протестите в понеделник са опожарени 700 контейнера за отпадъци. Градските власти оценяват досегашните щети на 1,5 милиона евро.

 

Веселина Гарчева, журналист: Катедралата „Ла Саграда Фамилия“ е била блокирана от протестиращи и туристи се са могли да излязат оттам. местните дребни търговци са изключително притеснени, също така туристическият бранш. Има много отменени полети, тъй като е блокирано и летището. По информация, която достигна до нас, има разположени 1 800 полицаи.

 

 

Присъдите затвор от понеделник срещу девет сепаратистки лидери заради опит за отделяне на Каталуния през 2017 предизвикаха най-тежките граждански размирици в Испания от десетилетия. Засега временното правителство на социалиста Педро Санчес твърди, че безредиците са дело на малки, но много добре организирани групи. Съдът блокира сайта на активистката група „Демократично цунами“, която организира протести. Опозицията е по твърда.

 

 

Веселина Гарчева, журналист: Лидерите на дясната партия Партидо Популар и на центристката Гражданите призоваха за прилагане на така известния член 155, който ще даде възможност да бъде отнета автономията на Каталуния, да влезе държавата като единствен управител в областта.

 
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изграние в Белгия, днес се яви доброволно пред белгийското правосъдие след европейска заповед за арест на Мадрид. Той бе освободен без парична гаранция, като се е позовал на имунитета си на евродепутат.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024