Криминално

Георги Илиев – бохемът-гангстер, който не ни оставя на мира

Георги Илиев – бохемът-гангстер, който не ни оставя на мира

640_илиев

 

 

Георги Илиев или известен сред ъндърграунд средите като Главния Илиев е една от най-противоречивите личности на прехода. За едни той е просто предприемач, за други бохем, а множеството го смятат за най-големия гангстер на балканите…

 

Жоро Илиев е прездент на ПФК Локомотив Пловдив. Активите на ВАИ Холдинг възлизат на стотици милиони левове. Илиев е притежавал няколко хотела и заведения в Слънчев бряг. По данни на община Несебър Георги Илиев е бил собственик на хотелите „Орел“, „Астория“ и „Дюн“. Той е притежавал и една от първите дискотеки в Слънчев бряг след приватизацията на комплекса – Айсберг. Почти е нямало бизнес, в който с брат му Васил Илиев да са нямали пръст.

 

 
Напомняме, че братът на Георги – Васил Илиев бе основател на ВИС и ВИС-2 и той бе застрелян на 25 април 1995 г. пред ресторант „Мираж“ в София.

 

Един от най-приближените до Георги Илиев Методи Методиев, известен като Мето Илиенски, изчезна безследно. Изчезването му съвпадна с убийството на Самоковеца, който бе убит в Амстердам през 2003 г. Според службите двамата са ръководели контрабандните канали на групировката ВИС. Десет дни преди убийството на Самоковеца пред дома си в столицата бе застрелян кума на Георги Илиев Румен Маринов – Нарциса.

 

Мнозина го определят като не толкова харизматичният от двамата братя Илиеви, други като несговорчив и безчувствен. Помнят го обаче и като човекът,  за когото футболът е фиксидея, а чалгата е взета под крилото му. Обкръжението му споделя, че за него парите нямат никаква стойност за скъпи вещи и приятели. Бохем, който живее с пълна скорост и денем и нощем.

 

 

Но как започва всичко…

 

 

По-малкият брат от лошите момчета Илиеви е републикански и балкански шампион по борба. От малък има криминални прояви.
През 1983 г. е регистриран от милицията за кражба. 1986 година е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. През 1991 г. е освободен предсрочно.

 

 

През 1992 година е задържан отново по подозрение за кражба на кола и фалшиви документи.
През юли 1995 г. той и хората му са арестувани в Хасково заради нанесен побой над местните босове на подземния свят Валентин и Антоан Подмолови в района на граничния пункт „Капитан Андреево“. Според запознати това е наказателна акция заради дълг на Подмолови от 50 хиляди долара.

 
Последното обвинение срещу Илиев е заради инцидента в БИАД. На 11 октомври 2000 г. Жоро Илиев влиза в дискотеката на Слави Бинев. Охранителите го предупреждават, че „мястото е забранено за висаджии“ по заповед на собственика. Илиев влиза в заведението с шест души.

 
След като се ръкувал с Бинев, Жоро Илиев твърди, че Бинев му е казал, тук няма място за висаджийски боклуци. Отговорът  на собственика на „ВАИ холдинг“ е плесница за Бинев, който завежда дело. Бинев още по време на делото твърди, че подобна реплика не е изрекъл и не е в неговия стил.

 
През декември 2014 г. той заявява отново, че е бил нападнат от Илиев, а ВИС е искал да поеме контрола над заведенията.
Дали е чисто битов скандала или е ставало дума за пари така и в съда не става ясно до край.

 

Георги Илиев е убит на 25 август 2005 г., пред заведението му „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг. Около 22:30 часа снайперист го прострелва пред десетки свидетели. Убийството е сходно с това на собственика на МГ Корпорация, Илия Павлов. Убийството става малко след победа на Локомотив Пловдив (тогава собственост на Георги Илиев ). Босът отива да празнува победата на отбора си в Слънчев бряг. Илиев е убит точно когато става да говори по телефона си.

 

Умира на място – с един куршум в сърцето, а по него е стреляно от съседен хотел. Основната версия е, че убиецът на Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта.
Според властите Илиев и Арарски са имали спор относно кой да оглави пазара за наркотици в Югозападна България. Райко Кръвта е убит няколко месеца по-късно.

 

Тялото на Георги Илиев пък не е положено до това на брат му в траурния парк в Кюстендил. По настояване на съпругата му Мая той е кремиран, като една част от прахта е предадена на майка му, втората част е запазена от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища.

 

bulletin.bg

Криминално

More in Криминално

Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024
big_phps45

Горещи новини за изчезналата 17 г. Ивана, появи се следа в…

февруари 27, 2024
big_4

Ексклузивна новина за изчезналата Ивана, ето какво намериха на Е-79, преди тунела край Дупница

февруари 24, 2024
1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024