768x432

 

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия, бившият вицепрезидент Джо Байдън смята, че ако президентът Доналд Тръмп бъде преизбран през 2020 г., НАТО ще престане да съществува.

„Ако той (Тръмп) бъде преизбран, ви обещавам, че няма да има НАТО… Ние ще имаме истински проблеми“, изтъкна Байдън по време на дебата на кандидатите за президент на Демократическата партия.

Той определи Тръмп като „ексцентричен, налудничав президент„, който според него не разбира нищо от външна политика и „действа от страх за своето собствено преизбиране„.

В същото време бившият вицепрезидент отбеляза, че Тръмп критикува НАТО и същевременно се изказа положително за руския президент Владимир Путин.

В тази връзка той защити предишни решения за влизането на американски войски в Сирия, Афганистан и Ирак за борба с терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“).

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха процедура по импийчмънт на Тръмп, подозирайки го, ча за лични политически цели е притискал украинския президент Володимир да бъде разследван сина на Джо Байдън – Хънтър, който е бил в управителния съвет на украинската енергийна компания Burisma.