СВЯТ

Един милион демонстранти поискаха радикални реформи в Чили – държавата, където всичко е приватизирано

Един милион демонстранти поискаха радикални реформи в Чили – държавата, където всичко е приватизирано

 

big_2

 

 

Около един милион души участваха в мирна демонстрация в чилийската столица Сантяго в петък и поискаха радикални реформи в страната, предаде ДПА.

 

 

 

Чили преживява исторически ден. Регионът на Сантяго (административна единица – б.ред.) играе водеща роля в мирното шествие на около един милион души, които представляват мечтата за едно ново Чили„, написа кметът на столицата Карла Рубилар в Туитър.

 

 

Според местните власти, около 18:00 ч. местно време (21:00 ч. по Гринуич) над 820 хиляди души са се били събрали мирно на площад Бакедано, една от основните забележителности в центъра на Сантяго.

 

 

 

Демонстрантите, които настояват за оставката на президента Себастиан Пинера, преминаха пред сградата на правителството без инциденти.

 

 

 

 

Протести се провеждат и в други градове на страната, сред които Валпарайсо, Пунта Аренас и Вина дел Мар.

 

 

 

Огромното, радостно и мирно шествие днес, на което чилийците поискаха по-справедливо Чили с повече обществена подкрепа, отваря пътя към бъдещето и надеждата„, написа в Туитър в петък вечер президентът Пинера. „Всички ние чухме посланието. Всички ние се променихме. С единство и помощ от Бога ние ще поемем по пътя към едно Чили, по-добро за всеки“.

 

 

Междувременно армията потвърди, че в събота в столицата отново е наложен комендантски час от 23:00 ч. вечерта до 04:00 ч. сутринта.

 

 

 

През последната седмица южноамериканската страна е разтърсвана от протести, в които загубиха живота си 19 души. За пет от жертвите се смята, че са убити от силите за сигурност.

 

 

 

Президентът Пинера отмени увеличението на цената на билетите за метрото, което беше повод за протестите. Освен това той обяви реформи, насочени към облекчаване на положението на най-бедните граждани, като увеличение на пенсиите и на минималната заплата.

 

 

 

Въпреки това протестите продължават, а демонстрантите отхвърлят реформите като недостатъчни и настояват за изтегляне на армията от улиците.

 

 

В четвъртък Пинера обяви, че правителството работи върху план на отмяна.

 

 

 

От началото на бунтовете 80 супермаркета на Уолмарт са ограбени, а 10 са опожарени.

 

Опожарени за множество пунктове за тол такси. 80 метро станции са разрушени, а 11 са опожарени. 130 банкови клона са разрушени, както и 250 банкомата.

 

 

 

Нападат се също полицейски управления и военни сгради. Под атака са и големите молове.

 

 

Ето какви са резултатите от неолибералната диктатура на Пиночет и след това десетилетия неолиберална парламентарна политика, която приватизира и дерегулира икономиката, с приватизирано здравеопазване, образование, транспорт, пенсионно осигуряване и куп основни услуги, намалени данъци на бизнеса и богатите, високи данъци за бедните върху потреблението, всичко това създаващо огромна мизерия и неравенство сред населението.

 

 

 

Чак вчера президента на Чили предложи малко повдигане на доходите и създаване на минимална заплата, която досега не е съществувала, обаче чилийците въобще не искат трохи и се настройват за най-големия си протест против приватизацията, неравенството и бедността…

 

Една малка България, само че без протести против неолиберализма.

 

 

 

Жълти Жилетки България, Фейсбук

 

dunavmost.com

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024