Политика

Избирателна комисия: Борисов събеседва с кандидат от ГЕРБ във фейсбук? Това не е агитация

Избирателна комисия: Борисов събеседва с кандидат от ГЕРБ във фейсбук? Това не е агитация

 

home_UiSup0_u1sWvU_j

 

 

Снимка: Община Велико Търново

 

 

 

Запис във фейсбук, в който министър-председателят Бойко Борисов „събеседва“ с кандидата за кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов, не може да се смята за предизборна агитация. Защото… фейсбук не е медия по смисъла на закона.

 

 

Това твърди Общинската избирателна комисия (ОИК) във Велико Търново, става ясно от нейно решение, публикувано в събота. Сигналът за нарушение на изборните правила от премиера е от местната коалиция „БСП за България“, а поводът – живо предаване от петък, когато премиерът – по време на обиколка в Северна България, вози в джипа си Панов и обикаля с него забележителности в Търново.

 

 

 

Панов е досегашният кмет на града от ГЕРБ. Според изборните правила обаче от деня на регистрацията му като кандидат за нов мандат той е в отпуск, а общината се представлява от заместник, който не участва в изборите.

 

 

 

 

Самият сигнал от левицата не е публикуван в сайта на ОИК – регистърът за жалби и сигнали е почти празен. В разпространено съобщение от левицата обаче се казваше, че сигналът е за нарушение на два текста от Изборния кодекс – единият забранява безплатно ползване на публичен административен ресурс по време на кампания, а другият – ползването на държавен  и общински транспорт в предизборната кампания.

 

 

 

 

„Жалбоподателят твърди, че Бойко Борисов е лице, което в качеството си на представител на изпълнителната власт, по време на изпълнение на служебните си задължения, с действията си и изказванията си подпомага предизборната кампания на ПП ГЕРБ“, обясняват от ОИК-Велико Търново.

Общинската избирателна комисия не е публикувала сигнала, но в сайта й е налично решението по него. То гласи:

ОИК-Велико Търново констатира, че видно от посочения интернет адрес към преписката, се оспорва разпространяване на материали във фейсбук. Създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им е „медийна услуга“, съгласно § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на ИК.

 

Според § 1, т. 15, изр. 2 от Допълнитерните разпоредби на ИК, не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, както и личните блогове , с изключение на профилите в социалните мрежи на медиите по букви „а“ и „б“. В този смисъл е и решение № 794-МИ от 27.09.2019г. на ЦИК.

 

 

На това основание сигналът на левицата е обявен за неоснователен. По темата, спомената в съобщението на БСП – че премиерът в качеството си на такъв в работно време и със служебен автомобил обикаля с кандидати от партията, на която е председател, коментар няма.

 

 

 

„БСП за България“ може да обжалва решението на ОИК-Велико Търново пред ЦИК, а ако оттам потвърдят решението на местната комисия – казусът може да отиде във Върховния административен съд. /clubz.bg

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024