ОБЩЕСТВО

Изчезналите от векове в Европа бизони се появиха в Родопите, създават нова популация

Изчезналите от векове в Европа бизони се появиха в Родопите, създават нова популация

бизони620_c8eaee65b37ed390a197b920f77eea78

 

 

За първи път от векове смятаните за изчезнали европейските бизони сега се скитат из Родопите. Стадото от седем животни (две мъжки и пет женски) беше пуснато на свобода това лято от ловния резерват „Студен кладенец“, пише Rewilding Europe.

 

 

 

„Животните отново заемат бившата си екологична ниша, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен“, казва Христо Христов от екипа на „Фондация „По-диви Родопи“. Надежда дава и първото малко бизонче, родено в дивата природа. Женското теле и майката се справят добре.

 

 

 

„Ние сме развълнувани от новото попълнение“, казва Христов. „Телето е родено в една от най-дивите части на резервата и оттогава следи стадото. Този млад бизон е символ на надежда за по-дива и по-биоразнообразна природа в Родопите“. Ето защо малкото бизонче носи името Надежда. Миналата година в Родопите се роди още едно малко, което беше кръстено Марина.

 

 

 

Докато скитат из Родопите, животните имат положително въздействие върху природата, помагайки да се създаде по-голямо биоразнообразие .

 

 

 

„Европейският бизон ще донесе редица ползи за дивата природа и хората“, казва Христов. „Съществуващото стадо вече се превърна в атракция за посетителите в планината и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук“, смята още екологът.

 

 

 

 

Европейският бизон някога е обитавал по-голямата част от земите в Европа. Той е изчезнал като вид в България през Средновековието, а в началото на ХХ век видът беше обявен за изчезнал в цяла Европа. Чрез различни програми за възвръщане на изчензали животински видове, са възстановени няколко популации в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус.

 

 

Днес европейският бизон, както и други видове като евразийския бобър и белоопашкият орел, правят своето забележително завръщане в Европа.

 

 

Източник: Rewilding Europe

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024