Политика

Каракачанов обеща ВМРО да напусне властта, а сега се ослушва: Скопие продължава към ЕС, но с жълт картон, ние държим червения

Каракачанов обеща ВМРО да напусне властта, а сега се ослушва: Скопие продължава към ЕС, но с жълт картон, ние държим червения

каракачанов

 

 

 

Българското правителство няма да спре евроинтеграцията на Северна Македония, но ще следи под лупа поведението на Скопие. Това се разбра след заседанието на правителството.

 

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов описа пред медиите решението на кабинета така: „Северна Македония продължава към Европейския съюз като играч с жълт картон, но България държи червения!“

 

Припомняме, че в края на септември Каракачанов говореше друго и дори излезе с ултиматум, че ВМРО ще напусне властта, ако подкрепим Сев. Македония за ЕС .

 
България няма да спира началото на преговорите, но те могат да са дълги, виждате Турция колко години преговаря, продължи Каракачанов.

 
Скопие да осъди репресиите срещу българи, извършени в комунистическа Югославия, да поправи учебниците по история, литература и география, да смени табелите на исторически места и паметници, които са срещу България, настоява българското правителство.

 

Резултатите от съвместната комисия със Северна Македония не могат да бъдат сурогат между истината и политическата им пропаганда, а трябва да бъдат ясно и точно отчетени, каза пред журналисти Каракачанов. „За нас това означава не опит да се търси някакъв компромис между историческите факти и истина и измислиците, които те са си наложили през последните 50 – 60 години. Те си представят, че от една страна са историческите факти, а от друга политическите факти или измислени аргументи. И нещо средно да се направи. Не, историята не може да бъде компромис“, бе категоричен Красимир Каракачанов.

 

И направи извода: „Скоростта на преговорите със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните две години!“

 

„България няма да спре сега Македония за започване на преговори, но преди реалното започване на преговорите има няколко етапа: първа, втора междуправителствена конференция. Затова много ясно в българската позиция е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Македония трябва да изпълни следните условия и това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде насрочена и кога, преди втората междуправителствена конференция има друг пакет от условия, който те трябва да спазят и изпълнят“, добави вицепремиерът.

 
Искаме Северна Македония окончателно да скъса със своето югокомунистическо минало и риторика – или искаш да си в Югославия, или в Европейския съюз, а ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш, коментира още Каракачанов.

 
„Не може да продължава в учебниците да се пиша за „български окупатор“. Има достатъчно снимков материал, включително видеоматериал и така нататък, населението посреща така наречения „окупатор“ – българската армия. Има достатъчно факти за Царство България от 1941 до 1944 година, тогава България харчи 52 % от бюджета си, за да навакса Македония в своето икономическо развитие: строеж на жп линии, пътища, училища, подпомагане на кооперации. Тази югокомунистическа риторика трябва да приключи. Това е категорично условие“, посочи още Каракачанов.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024