Политика

Кметът на Варна Портних дава общински имот на жена си два дни преди да излезе отпуск

Кметът на Варна Портних дава общински имот на жена си два дни преди да излезе отпуск

 

етан1571296160_9

 

 

ГЕРБ кметът на Варна и кандидат за нов мандат Иван Портних даде на жена си общинска земя, спечелена на търг от фирма, свързана със съпругата му Вилислава Портних в последните дни от мандата му, съобщава Афера.бг. Фирмата е Метан груп, с която тясно свързана е съпругата на Портних.

Фирмата е спечелила търга на основание издадена от съпруга и Иван Портних – кмет на Варна – Заповед с номер 3477/28.08.2019 г.

АФЕРА разкри обаче, че не е само този имот, който е спечелила на търг Метан груп.

Малко по рано – на 27.05.2019 г. също е проведен търг за отдаване под наем на общинска собственост.

Съгласно издадена Заповед 2060/27.05.2019 г. на ГЕРБ кмета Иван Портних е проведен търг и жена му Вилислава е спечелила търга. Имотът се намира на ул. Христо Смирненски до затвора, апетитен парцел. Най-вероятно след това ще го закупи и там ще цъфне поредната жилищна кооперация.

Това е длъжностно престъпление в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, Портних е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага.С тези си действия той е създал условия за нанасяне на финансова вреда на общината в значителни размери.

Още на 5.01.2014 година АФЕРА алармира за същата схема, осъществена от кмета Иван Портних с фирма Метан и съпругата му Вилислава:

Тогава общинския имот в ж.к. Владислав Варненчик бе отдаден пак на фирма Метан, оплетена в роднински връзки с Портних, но без търг и без съгласието на комисия в Общински съвет – Варна.

Във фирма Метан фактически съсобственик на дружеството е тъстът на Портних – Красимир Маринов, а юридически – Борис Николов Касабов – първи братовчед на тъщата на кмета.

МЕТАН ГРУП ООД е управлявана и представлявана от Йорданка Живкова Желева.

Съпругата на кмета Вилислава Красимирова Портних продава своя дял на Борис Касабов през 2013 година, но…. „продажбата“ на дяловете е на … първия братовчед на … майка и, т.е. на тъщата на ГЕРБ кмета Иван Портних – Борис Николов Касабов.

На практика тя проформа „продава“ своя дял на Борис Касабов, но истината е, че притежава 35% дял от фирмата.

„МЕТАН ГРУП“ ООД на практика се представлява от три жени – Виолета Ангелова – майка на Христо Христов, съдружник на тъста на кмета Иван Портних – Красимир Маринов, Йорданка Желева – дъщеря на Живко Желев /“Пирамидата“/ и Вилислава Портних – дъщеря на бившия общински съветник Красимир Маринов и съпруга на кмета, която продава дяла си на първия братовчед на майка си, т.е. на тъщата на Иван Портних.

На 18 юли 2013 г., веднага след местните избори, на които Иван Портних стана кмет на Варна, съпругата му Вилислава Красимирова Портних продава своите дялове в „Метан груп“ на Борис Николов Касабов за 1750 лв., представляващи 35 % от капитала на дружеството. Борис Николов Касабов пък е първи братовчед на майката на Вилислава Красимирова Портних, съпруга на кмета на община Варна Иван Портних.

Борис Николов Касабов е първи братовчед на тъщата на кмета Теодора Маринова, майка на съпругата му Вилислава Красимирова Портних. Борис Николов Касабов преди години е бил служител на Портних и в „Гранд хотел Варна“.

От декларацията на ГЕРБ Иван Портних пред Сметната палата подадена през 2017 година се вижда, че уж 2013 г. Вилислава Портних е прехвърлила дела си на братовчеда на майка си Борис Касабов?! А през 2017 г. Иван Портних декларира, че жена му е придобила 35% дал от фирмата чрез покупко- продажба! Това ще рече, че обратно от братовчеда си е взела дела

 

Източник: Афера.бг

 

Политика

More in Политика

2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024
коце

Костадинов след срещата с Радев: Борисов се е договорил с ПП-ДБ да получи главния прокурор

март 12, 2024
php7kg5rj_559x345

Offnews: Русия се стресна, че България ще прати „страховито оръжие на възмездието“ на Украйна

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024