Икономика

Мика Зайкова: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има

Мика Зайкова: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има

mika-zayka
Борисов или не знае какво е завод, или не знае какво е автомобил. Няма да дойде и „Хюндай. И завод за батерии няма да има. Това каза финансистът Мика Зайкова пред Фрог Нюз, по повод уверенията на властта, че у нас има 250 завода за коли. Ето какво още обясни експертът пред екипа ни:

Г-жо  Зайкова, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев обясниха тези дни, че у нас има близо 250 завода за автомобили. Като финансов експерт знаете ли за това?

То няма толкова заводи в България като цяло. Борисов или не знае какво е  завод, или не знае какво е автомобил. В един завод за автомобилни части има различни цехове – два, три. Ако говорят за това може да се обясни броя, но аз не си го обяснявам. Не зная от България да излизат автомобили. Такова нещо няма. Има заводи, в цеховете на които се произвеждат части за Германия, но тази бройка не мога да я вържа нито със заводите нито с автомобили.

 

Привлекателна ли е страната ни за инвеститори, както твърдят управляващите?

България беше привлекателна с ниските данъци и с кадрите, но вече не е. Сега ние нямаме кадри, образованието потъна. Да, имаме ниски данъци, но инвеститорите в България нямат гаранции и сигурност, че парите им ще се запазят. Нямаме реформа в съдебната система и върховенство на закона. Най-вече – България е страната в ЕС с най-висока степен на корупция. Инвеститорите не само не харесват страната ни, но и излизат от нея.

 

Можете ли да подкрепите с доказателства, че инвеститорите не ни харесват?

Ще ви дам няколко цифри: За последните 8 месеца, 532 млн. евро са инвестициите.  В реалния сектор това са капиталовите инвестиции и реинвестираната печалба. Цифрите показват, че минус 333 милиона евро са капиталовите инвестиции и минус 72 милиона евро е реинвестираната печалба. Имаме и непроизводителни разходи (дългови книжа), те са  934 милиона, но това е дълг, това е пасив, не е актив. От  2010 до 2019 г. от  2 млрд. и 700 млн., които са изтекли навън, сега те са станали 5 млрд. и 400 млн., т.е. са се удвоили. Има още една тенденция – ние сме пред рецесия. Правят се така наречените пасивни инвестиции, които се увеличават в България.

 

Какво означава това?

Означава, че компании, които имат производство не увеличават капиталовите инвестиции, а предпочитат да вземат кредити, което също се води пряка инвестиция, но това е отново задължение. Нашият БВП разчита само на потребление. Изнасяме неща, които нямат добавена стойност, нямат печалба. Понеже няма производства с иновации, не създаваме стоки с висока добавена стойност, от което да идва печалба – заради това нашия износ крета някъде в нищото. Нито сме добре с инвестициите, нито с износа. Хората в България са най-бедните в ЕС.

 

Очаквахте ли, че „Фолксваген“ ще избере нас пред Турция?

Никога не съм имала такива очаквания. Европа може да прави забележки на „Фолксваген“ , но те си гледат печалбите. Няма да дойдат у нас. Няма да дойде и „Хюндай. И завод за батерии няма да има.

 

Но нали има подписана спогодба за такива инвестиции?

Бойко Борисов подписа меморандум. Знаете ли какво е това? Това е едно писъмце за намерение  – имаме намерение да инвестираме в България, ама някога и не ясно какво.  В Саудитска Арабия такова нещо не беше подписвано. Нищо но от сърце!

 

Въпросите зададе Диана Йонкова

 

Фрог нюз

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024