Русия

Москва ще отговори с реципрочни мерки на изгонването на руския дипломат от София

Москва ще отговори с реципрочни мерки на изгонването на руския дипломат от София

 

МОСКВА20150717.yljkvcohau

 

 

Москва ще отговори на изгонването на руския дипломат от България. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

 

 

„Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, разясни той.

 
По-рано българските власти обявиха за персона нон грата руски дипломат, за действията на когото прокуратурата е образувала дело по обвинения в шпионаж, пояснява ТАСС.

 

В понеделник прокуратурата на Република България съобщи, че е образувала дело срещу руски дипломат, който е заподозрян в шпионаж. Делото обаче е спряно, тъй като лицето има дипломатически имунитет.

 

На среща, която се е състояла по този повод на 25 октомври в българското министерство на външните работи, българската страна е пожелала служителят на посолството да бъде отзован до понеделник, пояснява ТАСС.

 

По-рано днес от българското външно министерство обявиха, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата.

 

На посланика на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров е връчена официалната нота, която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България.

 

 

„В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България“, се казва в съобщението на Външно министерство.

 

 

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че акредитиран дипломат – първи секретар от посолството на Русия, е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално. Потвърдено е, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024